Convenant Lelystad in beweging

Array

1307095 Mailondertekening LiBGemeente, zorgverzekeraar en zorg- en welzijnsorganisaties starten gezondheids- en welzijnsprogramma Lelystad in beweging
De uitdaging voor gemeente, zorgverzekeraar en zorgorganisaties is de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Tegelijkertijd blijven de gezondheid en het welzijn van inwoners van Lelystad de hoogste prioriteit. Aan beide doelstellingen wordt gewerkt in het programma Lelystad in beweging. Het convenant voor dit programma wordt getekend 16 december aanstaande.

Doel programma
Lelystad in beweging is een samenwerkingsverband van de gemeente Lelystad, zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea , MC Groep, de Huisartsengroep Lelystad en Medrie regio Flevoland (hierna: convenantpartners). De komende  3 jaar werken zij samen in een programma. Het doel van dit programma is om in de praktijk te toetsen met welke interventies en samenwerkingsvorm de beoogde resultaten kunnen worden bereikt ten aanzien van gezondheid, welbevinden en betaalbaarheid. Er wordt gestart met samenwerking op vier thema’s: ouderenzorg, participatie, chronische zorg en preventie. De keuze voor deze vier thema’s is tot stand gekomen na analyse en een brede verkenning onder de betrokken zorg- en welzijnsorganisaties.

Vraagstuk
Het vraagstuk dat de convenantpartners willen aanpakken bestaat uit twee delen: er zijn gezondheids-en welzijnsproblemen in Lelystad en er staat grote druk op het betaalbaar houden van de zorg. Zo is er een verhoogde sterfte van 13% boven het landelijk gemiddelde onder vrouwen tussen de 45 en 54 jaar en is er sprake van (sociale) eenzaamheid onder volwassenen en ouderen (41% voelt zich eenzaam). Uit onderzoek blijkt dat dit vaak leidt tot zorggebruik dat is te voorkomen. De oplossing ligt in het samen zoeken naar de juiste interventies en samenwerkingsvormen waarmee de beoogde resultaten kunnen worden bereikt ten aanzien van gezondheid, welzijn, welbevinden en betaalbaarheid. Doel  is het beter organiseren van het aanbod en de bevordering van regie en zelfstandigheid van Lelystedelingen. in de wijk, dicht bij de inwoner.

Aanpak
In het programma Lelystad in beweging stellen de convenantpartners en andere zorg- en welzijnsorganisaties deskundigheid en capaciteit ter beschikking om in de praktijk te toetsen met welke interventies en organisatievorm de beste resultaten kunnen worden bereikt ten aanzien van gezondheid, welbevinden en kosten. Er wordt gestart met vier thema’s, namelijk: ouderenzorg, participatie, chronische zorg en preventie.

Convenant
De convenantpartners tekenen het convenant Lelystad in beweging 16 december om 12.00 uur tijdens een bijeenkomst op het stadhuis van Lelystad. Een digitale brochure over het programma is bijgesloten en opvraagbaar via mailadres [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen