Nierpatiënten moeten beter begeleid worden bij beslissing over dialyse

Array

dialyse-200x300Patiënten in Nederland hebben het recht om zelf te kiezen welke dialysetherapie het beste bij hen past. Maar uit onderzoek blijkt dat er aanwijsbare barrières zijn die een weloverwogen keuze in de weg staan. En dat er van maatwerk geen sprake is. Het is hoog tijd dat er een beter proces voor de keuze van dialysetherapie ontwikkeld wordt. Anders gaat de verzekeraar in 2015 dit dossier sturen.

Dat blijkt uit het verslag van een rondetafeldiscussie  dat deze maand bij Skipr verschijnt. De discussie tussen experts in de wereld van dialyse vond plaats op initiatief van Baxter en de Nierpatiënten Vereniging Nederland. Patiënt, arts, verpleegkundige, maatschappelijk werker, overheid, wetenschap, zorgverzekeraar en de dialyse industrie waren vertegenwoordigd.

Thuis of in het ziekenhuis
Afhankelijk van hun specifieke situatie kunnen patiënten kiezen tussen dialyse in het ziekenhuis of thuis. Welke het meest geschikt is voor een patiënt hangt af van tal van factoren en randvoorwaarden maar vooral ook van wat de patiënt zelf wil. Die moet dan wel goede informatie hebben om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Uit onderzoeken blijkt dat patiënten groot belang hechten aan de invloed van de behandeling op de kwaliteit van leven en – volgens onderzoek onder patiënten in België – dat meer dan 50% van hen de voorkeur heeft om thuis behandeld te worden. In de praktijk wordt nog geen 20% van de patiënten thuis behandeld. Ook blijkt dat de meerderheid van de nefrologen denkt dat de patiënt uiteindelijk zelf de keuze maakt voor de dialysevorm, terwijl de meeste verpleegkundigen denken dat de nefroloog in feite die keuze maakt. Het zijn enkele van de indicatoren die er op wijzen dat het proces van voorlichting en keuze beter zou moeten. Deze conclusie wordt bevestigd door recent onderzoek onder dialysepatiënten door VUMC en Erasmus MC.

Sturen door zorgverzekeraar
Vraagstuk in het debat was wat de keuze nu vooral bepaalt: de kwaliteit (van leven), doelmatigheid, de keuze van de patiënt of die van het ziekenhuis. Rimke Geels, arts en medisch adviseur van zorgverzekeraar Achmea, ziet veel terughoudendheid bij artsen en ziekenhuizen op het gebied van thuisdialyse. Mogelijk omdat er sprake is van overcapaciteit aan dialysestoelen in de centra. Volgens Geels gaat het om kwaliteit én doelmatigheid, want met een groeiend aantal nierpatiënten zal met dezelfde hoeveelheid geld meer zorg ingekocht moeten worden. Als meer patiënten thuis willen dialyserenen en dat is doelmatig, dan willen wij dat ook meer inkopen. Conclusie uit het debat is dan ook dat de voorlichting en begeleiding bij de keuze van dialysetherapie beter moet. Zodat de patiënt centraal staat bij de keuze en de zorgverzekeraar niet hoeft in te grijpen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen