St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein voert eerste implantatie uit van de kleinste experimentele pacemaker ter wereld

Array

Implantatie geschiedt via een kleine opening in de lies
In het St. Antonius Ziekenhuis is gisteren voor de eerste keer in Nederland de kleinste draadloze pacemaker ter wereld ingebracht: de Micra™ transcatheter pacemaker van Medtronic. Dit is onderdeel van een wereldwijde registratiestudie, waarbij in het komende jaar maximaal 780 patiënten in 50 ziekenhuizen wereldwijd de Micra geïmplanteerd zullen krijgen om de effectiviteit van deze mini-pacemaker te onderzoeken. Naast het St. Antonius Ziekenhuis zijn ook het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven bij deze studie betrokken.

De Micra is 90% kleiner dan een traditionele pacemaker – niet veel groter dan een vitaminepil (het gewicht is 2 gram, bij 25,9 mm lengte en 6,67 mm in diameter). Het kleine apparaatje wordt in zijn geheel in het hart gebracht met behulp van een catheter via een ader in de lies. Vervolgens wordt de mini-pacemaker met haakjes op de juiste positie in de hartpunt vastgemaakt. Via een elektrode aan het uiteinde van het apparaatje worden stroomstootjes afgegeven om de hartslag op peil te houden.

De mini-pacemaker zit direct in het hart en heeft dus niet langer een draad nodig om verbinding met het hart te maken. Daarnaast is er – in tegenstelling tot de traditionele implantatiemethode voor pacemakers – ook geen chirurgische ingreep bij de schouder meer nodig. Deze twee aspecten verminderen de kans op complicaties zoals een bloeding of klaplong, infectie, of een defecte draad aanzienlijk. Ook betekent dit dat de pacemaker niet meer zichtbaar is onder de huid.

“Deze nieuwe hoogstaande miniatuur-technologie is een belangrijke stap voorwaarts waardoor een pacemaker veel eenvoudiger kan worden geplaatst via een zogenaamde minimaal invasieve inbrengmethode”, aldus dr. Lucas Boersma, cardioloog in het St. Antonius Hart- en Vaatcentrum, die de eerste Micra-implantatie uitvoerde. “We zijn verheugd dat het St. Antonius deel uitmaakt van deze wereldwijde klinische studie, die we in Nederland uitvoeren in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven alwaar later deze maand de eerste Micra implantaties zullen plaatsvinden.”

Artsen verwachten dat patiënten eerder naar huis kunnen en sneller herstellen na het plaatsen van deze mini-pacemaker. Boersma: “Positieve eindresultaten van dit onderzoek zouden betekenen dat we als cardiologen bij de ruim drieduizend mensen in Nederland die jaarlijks een enkelvoudige (1-kamer) pacemaker krijgen, in de toekomst ook deze mini-pacemaker kunnen inbrengen.”

Een pacemaker wordt geplaatst bij mensen met bepaalde hartritmestoornissen; in de meeste gevallen als het hartritme te traag is. Het hart is dan niet in staat voldoende zuurstofrijk bloed in het lichaam rond te pompen. Als gevolg daarvan kunnen patiënten zich duizelig voelen of last hebben van een chronisch energietekort, kortademigheid of zelfs flauwvallen. De traditionele pacemaker wordt onder de huid bij de schouder ingebracht, met een draad of ‘lead’ via een bloedvat naar het hart om de hartslag te stimuleren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen