Spreekkamer Online maakt spreekkamer overbodig

0
610

Nederlandse startup ontwikkelt online videoconsult software voor de zorgmarkt
Miljoenen zorgconsulten waarbij geen lichamelijk onderzoek nodig is kunnen voortaan op een eenvoudige, laagdrempelige en veilige manier online worden gehouden. De startup Spreekkamer Online introduceert het eerste online videosysteem, speciaal ontwikkeld voor  zorgconsulten op afstand. Met het systeem speelt initiatiefnemer Karina Tiekstra in op de wens van 1 op de 5 patiënten die graag online videoconsulten met hun arts willen (Bron: Radboud UMC). Het systeem gaat van start bij  tientallen artsen en zorgaanbieders. spreekkamer onlineDagelijks houden huisartsen, bedrijfsartsen en medisch specialisten miljoenen herhaalconsulten waarbij geen lichamelijk onderzoek plaatsvindt. Zowel artsen als patiënten ervaren deze consulten vaak als inefficiënt en belastend. Patiënten moeten van en naar het ziekenhuis of de praktijk reizen en dan vaak nog wachten. Met Spreekkamer Online meldt een patiënt zich op het afgesproken tijdstip in de online spreekkamer vanuit huis of waar hij maar wil in en kan hij een persoonlijk gesprek voeren met zijn arts. Alleen al medisch specialisten zouden jaarlijks minimaal 3,6 miljoen herhaalconsulten online kunnen doen. De videoconsulten zijn bovendien financieel interessant voor zorgaanbieders omdat ze sinds 2013 als reguliere herhaalconsulten kunnen worden gedeclareerd.

 Bestaande systemen zijn te complex
Terwijl miljoenen mensen dagelijks Skypen of online bankieren, zijn online videoconsulten met de eigen arts nog lang geen gemeengoed in Nederland. De beperkte betrouwbaarheid en complexiteit van de bestaande systemen zijn daarvoor de belangrijkste reden aldus Karina Tiekstra. “Spreekkamer Online is het eerste systeem dat uitsluitend is ontwikkeld voor gebruik in de zorg en de ‘gemiddelde’ patiënt. We gebruiken uitsluitend Nederlandse taal, patiënten en artsen hoeven niets te installeren op hun computer en het videoconsult is met één klik gestart. Daarnaast voldoet het systeem aan de veiligheidsnormen in de zorg  voor informatiebeveiliging.”

Ontwikkeld in samenwerking met arts en patiënt
De afgelopen maanden is Spreekkamer Online kwalitatief onderzocht en getoetst in samenwerking met zorgaanbieders en patiënten in verschillende leeftijdsgroepen. Op basis van de onderzoeksresultaten is de dienst verder ontwikkeld. Deze week gaat een aantal artsen starten met het aanbieden van het videoconsult. Het betreft hier huisartsen maar ook specialisten zoals pijnartsen en psychotherapeuten. Artsen en zorgaanbieders die vrijblijvend willen kennismaken met het systeem kunnen het contactformulier invullen op www.spreekkameronline.nl.

Installatie van software niet nodig

Er is geen grote ICT-investering vereist; het systeem kan in licentievorm worden afgenomen als een zogenaamde ‘software as a service’ (SaaS). Dit betekent dat zowel de arts als patiënt geen software hoeft te installeren. Alleen een computer met normale internetverbinding en webcam zijn vereist. Spreekkamer Online kan worden gekoppeld met het bestaande (afspraak)systeem van de zorgaanbieder. Spreekkamer Online is volledig Nederlands, wat betekent dat ook hosting op Nederlandse servers plaatsvindt. Daarnaast voldoet het systeem aan de veiligheidsnormen in de zorg.