Tabaknee een jaar luis in de pels van de tabaksindustrie

Array

tabakneeDit is een origineel bericht van TabakNee
De website TabakNee bestaat deze week één jaar. Op de site worden de lobbypraktijken van de tabaksindustrie blootgelegd en de laksheid van de overheid om echt iets aan het roken te doen, aan de kaak gesteld. TabakNee is een initiatief van de Stichting Rookpreventie Jeugd, die 5 jaar geleden werd opgericht door de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Doel van deze stichting is van roken geschiedenis te maken door ervoor te zorgen dat de huidige generatie kinderen er niet aan begint.
De tabaksindustrie zegt dat ook te willen, maar handelt anders. TabakNee zoekt uit hoe het werkelijk zit.

TabakNee ging op 11 maart 2013 online en ontketende direct een ongekende media-explosie. Alle kranten, radiozenders en televisieprogramma’s besteedden aandacht aan de ongebruikelijke vorm van “naming and shaming” op de website. Van De Wereld Draait Door en Nieuwsuur tot aan Fokke & Sukke.

De website, die met een eigen redactiestatuut en onafhankelijke journalisten werkt, publiceerde in het eerste jaar ruim 250 artikelen, waaronder vele onthullingen over de lobby van “de tabaksindustrie & haar kompanen”. Het artikel Tabakslobby voor Dummies, vandaag op de site geplaatst, zet de bevindingen tot nu toe op een rij.

Momenteel onthult TabakNee in een serie over het “Tabakssyndicaat en de kleine winkelier” hoe de tabaksindustrie en supermarkten in alle stilte sleutelposities hebben ingenomen en daarmee de kleine tabakswinkelier trachten te vermorzelen.

Nederland in de achterhoede
In vergelijking met andere landen, bijvoorbeeld Ierland, Finland, Noorwegen en Australië, is onze overheid het achterblijvertje in de klas. Het ministerie van Volksgezondheid laat onderzoek doen naar een stelsel van samenhangende maatregelen om het tabaksgebruik te ontmoedigen, dat wel. Maar dat onderzoek is allang gedaan en uit gedegen buitenlands onderzoek weten we precies wat wel en niet werkt. Staatssecretaris Van Rijn die verantwoordelijk is voor het tabaksdossier, heeft een heilig vertrouwen in “de marktpartijen”: de betrokken organisaties lossen het samen wel op. Maar dat is een illusie, de tabaksindustrie is vooral geïnteresseerd in het welzijn van haar aandeelhouders. Of zoals de belangrijkste tabakslobbyist in Nederland , directeur Niek-Jan van Kesteren van VNO-NCW het formuleert: “We weten dat tabak heel slecht is voor mensen, maar we verdienen er een hoop geld aan.”

Politiek doet niets
De twee politieke partijen die de dienst uitmaken in den Haag en die het verschil kunnen maken, de VVD en de PvdA, doen vrijwel niets. De VVD doet niets, omdat zij denkt dat tabaksgebruik een vrije keuze is en dat, met uitzondering van jeugdigen, de politiek zich er niet mee moet bemoeien. Dat roken een ernstige verslaving is, wil maar niet tot de VVD doordringen. De tabaksaccijnzen zijn heilig voor de staatskas en bovendien is tabak een belangrijk exportartikel. Afblijven dus, vindt de VVD. De PvdA op haar beurt is gegijzeld door de VVD en wacht het onderzoeksrapport van de staatssecretaris af. Ruim 20.000 tabaksdoden per jaar is kennelijk geen argument om haast te maken. Een fabriek die chemicaliën dumpt in het grondwater, de verontwaardiging zou alom zijn. De tabaksindustrie die een continue stroom van gif over de maatschappij uitstoot, wordt door de politiek vrijwel ongemoeid gelaten. TabakNee heeft nog een lange weg te gaan.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen