Topinkomens in de ouderenzorg stijgen ruim 19 procent

Array

Verzorgingshuizen sluiten, ouderen moeten verhuizen en zorgmedewerkers verliezen hun baan vanwege de bezuinigingen in de ouderenzorg. Echter, in de top van de zorg wordt níet bezuinigd, blijkt uit de Actiz 50. Dit is een ranglijst van teveelverdieners in de ouderenzorg, met een knipoog naar de Quote 500.

Abvakabo FNV zette voor het vierde jaar op rij de topinkomens in de ouderenzorg op een rijtje en constateerde dat de 50 grootverdieners in 2013 ruim 19 procent meer verdienden dan de 50 grootverdieners in 2012. Dit ondanks de Wet Normering Topinkomens die sinds 2013 van kracht is geworden.

622217-266x177Nummer 1
De heer Marsman, van de Kwadrantgroep in Drachten, ontving in 2013 ruim een half miljoen euro en staat hiermee op nummer 1 in de ranglijst. Marsman kreeg een recordbedrag aan ontslagvergoeding van ruim 3,5 ton. Ook de eigen vermogens van ouderenzorginstellingen stegen afgelopen jaar weer, naar 3,8 miljard euro in totaal in de gehele ouderenzorgsector.

Geld voor zorg, moet naar zorg
Ook dit jaar zijn er ruim dertig bestuurders in de ouderenzorg die meer inkomsten hadden dan onze minister president. Abvakabo FNV vindt dit ongepast. In de publieke sector horen zulke salarissen niet thuis. En in tijden van misschien wel de meest omvangrijke bezuinigingsoperatie in de zorg ooit, is het helemaal onaanvaardbaar dat een zorgbestuurder meer ontvangt dan de minister president. Tienduizenden banen in de ouderenzorg staan op de tocht. Ouderen worden soms gedwongen om te verhuizen. Het geld voor zorg, moet naar zorg en is hard nodig op de werkvloer.

Eigen vermogens
De Wet Normering Topinkomens is een goede stap. Helaas laat de overgangsregeling voor zittende bestuurders de ruimte om nog jarenlang meer te verdienen dan de minister president. De eigen vermogens in de ouderenzorg zijn afgelopen jaar óók verder gestegen. Afgelopen jaar bouwde de gehele ouderenzorgsector een eigen vermogen op van 3,8 miljard euro. Abvakabo FNV is van mening dat zulke grote eigen vermogens niet passen in de zorg.

Bron: Abvakabo FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen