Samenwerking voor betere mondiale gezondheid

Array

wereldAnke Tijtsma, directeur Wemos:
Ik zie graag dat mijn dochters kerngezond zijn. Dat is gelukkig ook vrijwel altijd zo, maar onlangs had mijn jongste erg veel last van een amoebe. Onze huisarts schreef geen antibioticum voor. Toch was ik daar blij mee, want ik weet dat het beter is om antibiotica alleen in uiterste gevallen te gebruiken. Antibioticaresistentie ligt namelijk op de loer.

De amoebe was hardnekkig en bleef mijn dochter Hanne maar treiteren met buikpijn en diarree. In overleg met de huisarts hebben we uiteindelijk besloten om haar toch antibioticum te geven. Inmiddels huppelt Hanne weer vrolijk rond. Ik ben blij dat er nog een werkend antibioticum beschikbaar was! Maar helaas werken veel antibiotica niet meer, omdat als gevolg van overmatig antibioticagebruik bacterien resistent zijn geworden. Dit is een bedreiging voor onze gezondheid. Zelfs de behandeling van bijvoorbeeld een `simpele’ blaasontsteking kan door antibioticaresistentie niet meer aanslaan.

Ziekmakers indammen
Ik roep beleidsmakers, in Nederland en daarbuiten, op om te werken aan een grenzeloos gezonde wereld. Ziekmakers zijn er in alle hoedanigheden en een aspect hebben ze gemeen; ze stoppen niet bij de landsgrenzen. Denk maar aan de besmetting met het MERS-virus en de toename van kanker door schadelijke stoffen in onze leefomgeving. Of denk aan ongezonde producten die leiden tot obesitas. Gelukkig kunnen we ziekmakers met goede maatregelen indammen. Ook als burger kun je veel doen. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld geen schadelijke onkruidverdelgers en ik voed mijn kinderen met biologische producten.

`De Nederlandse aanpak om alleen antibiotica voor te schrijven als het echt nodig is, kan een voorbeeld zijn voor andere landen’

Het is zaak dat, naast de burgers, ook de overheid maatregelen neemt. Ik ben blij dat ik bij Wemos werk en zo de overheid kan stimuleren om ziekmakers terug te dringen. Met het Grenzeloos Gezond-initiatief roept Wemos op tot een aanpak in eigen land die tegelijkertijd bijdraagt aan een goede gezondheid voor mensen elders in de wereld. Wat betreft het tegengaan van antibioticaresistentie, kunnen we terughoudendheid betrachten bij het voorschrijven van antibiotica. Door resistentie in Nederland aan te pakken, verkleinen we ook het risico op resistente bacterien in andere landen. De
Nederlandse aanpak om alleen antibiotica voor te schrijven als het echt nodig is, kan een voorbeeld zijn voor andere landen. De overheid kan andere landen hierbij ondersteunen. Op die manier krijgt resistentie minder kansen. Ik ben blij dat onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hierin een taak ziet voor Nederland. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie kan een belangrijke rol spelen bij het doorvoeren van een wereldwijd actieplan.

Mondiale gezondheidsstrategie
Wemos roept overheden op meer samen te werken om ziekmakers te weren. Als burger draag ik ook mijn steentje bij. Zo koop ik geen ongezonde producten en weeg ik als moeder bijvoorbeeld goed af of het slikken van antibiotica echt nodig is bij een amoebe! Dat doe ik vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het gezond houden van mijn gezin. Iedere overheid draagt de verantwoordelijkheid voor het gezond houden van haar burgers. Daartoe is samenwerken met andere overheden nuttig. Grensoverstijgende gezondheidsbedreigingen aanpakken lukt (in onze geglobaliseerde wereld) geen enkel land in zijn eentje. Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor het reduceren van ziekmakers werkt!

Daar wordt iedereen beter van.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen