VGZ: grote verschillen in kwaliteit heupvervanging

Array

kwaliteitAls patiënt maakt het nogal uit in welk ziekenhuis je een ‘nieuwe’ heup krijgt. De kans op een heroperatie is in sommige ziekenhuizen acht keer zo groot als in andere ziekenhuizen. Ook de kans op een infectie verschilt opvallend tussen ziekenhuizen. Bij het slechtste ziekenhuis komen wondinfecties ruim tien keer zo vaak voor als bij het beste. Dit constateert coöperatie VGZ na uitgebreid kwaliteitsonderzoek.

Uit de cijfers blijkt ook dat de kwaliteit van de behandeling beter wordt naarmate een ziekenhuis meer (artrose-gerelateerde) heupvervangingen doet. Dit varieert per ziekenhuis van 60 tot ruim 800 operaties per jaar. VGZ neemt de resultaten mee bij het al dan niet contracteren van ziekenhuizen en maakt de kwaliteit voor iedereen inzichtelijk via de website www.vergelijkenkies.nl

Over de kwaliteit van een ziekenhuisbehandeling komt  steeds meer informatie beschikbaar. Aan de hand van gegevens van de ziekenhuizen zelf, de declaratiegegevens van de zorgverzekeraar en de patiëntonderzoeken is steeds beter te zien wie er kwalitatief goed presteert en wie niet. Patiënten geven aan te willen beschikken over deze informatie, en VGZ maakt de kwaliteit daarom transparant voor het grote publiek. Door kwaliteit te meten, te bespreken én er consequenties aan te verbinden, wil VGZ samen met zorgaanbieders en patiëntenorganisaties de kwaliteit van zorg verbeteren.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten en op welke onderdelen gebeurt dit? VGZ laat het zien aan de hand van het voorbeeld van de heupvervanging. De heupvervanging (als gevolg van artrose) is een van de meest voorkomende operaties in Nederland.

VGZ heeft op verschillende gebieden gekeken naar de kwaliteit van de heupvervanging:
–  hoe vaak voert een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) een operatie uit?
– hoe vaak komen er complicaties zoals diepe wondinfecties binnen 6 weken voor?
– hoe vaak is er binnen 2 jaar opnieuw een operatie nodig na de heupvervanging?
– hoe lang wordt er nog gebruik gemaakt van trombosemedicatie?
– hoeveel behandelingen zijn er na de heupvervanging nodig bij de fysiotherapeut?
– hoe hebben de patiënten de behandeling ervaren?

Op al deze gebieden is veel variatie en verbeterpotentieel zichtbaar tussen de verschillende aanbieders. (zie de bijlage: infographic en bijbehorende toelichting). VGZ bespreekt de geanonimiseerde gegevens met de ziekenhuizen om te horen welke verklaring het ziekenhuis heeft en om samen te kijken welke verbeteringen mogelijk zijn. We publiceren de scores per ziekenhuis op onze website www.vergelijkenkies.nl

VGZ wil ervoor zorgen dat de zorg nu en in de toekomst goed blijft. We doen dit door samen met zorgaanbieders naar de kwaliteit te kijken. Hiervoor gebruiken we medische normen en wetenschappelijk onderzoek. Zorg moet vooral in één keer goed zijn. Zo blijkt dat wanneer een specialist een behandeling vaker uitvoert, het risico op nabehandeling kleiner wordt. Dat is fijner voor de patiënt en houdt de zorg betaalbaar.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen