Steriel-waterinjecties niet aantoonbaar effectief tegen pijn bij bevalling

Array

pijn-200x200Steriel-waterinjecties vormen géén aantoonbaar effectieve pijnbestrijding bij een bevalling. Minister Schippers van VWS vroeg Zorginstituut Nederland advies over de vraag of steriel-waterinjecties onderdeel zijn van de basisverzekering. Het Zorginstituut concludeert dat dit niet het geval is.

Pijnbestrijding
Het Zorginstituut onderzocht of steriel-waterinjecties iets toevoegen aan de mogelijkheden die er al voor pijnbestrijding tijdens de bevalling zijn: continue begeleiding door verloskundige of gynaecoloog, medicijnen en de ruggenprik. Hierbij werd duidelijk dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om met vertrouwen te kunnen vaststellen dat de steriel-waterinjecties de pijn tijdens de bevalling helpen verminderen.

Toepassing
Bij de toepassing van steriel-waterinjecties worden er vier injecties onder in de rug gegeven. Op dit moment worden deze injecties niet of nauwelijks toegepast.

Bron: Zorginstituut Nderland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen