NVZ – regels bekostiging zorg moeten eenvoudiger

Array

De regels voor de bekostiging van de ziekenhuissector zijn te ingewikkeld geworden. Dat ziet we aan de problemen rondom de jaarrekeningen en declaraties van ziekenhuizen. Op Prinsjesdag roept de NVZ de betrokken partijen, waaronder de minister, op om op korte termijn te werken aan een oplossing: een versimpeling van deze regels.

Eenvoudige regels passen in het beleid om doelmatig zorg te verlenen en de kosten te drukken. Ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren met succes de groei van de ziekenhuiskosten weten te beheersen. Vorig jaar groeide het zorgvolume met 1,5 procent. Voor 2015 willen ziekenhuizen de groei verder terugbrengen naar 1 procent. Daardoor is het volgend jaar mogelijk de werkgeverslasten voor de zorg te verlagen.

geld-en-zorg-212Verrekeningen
Ziekenhuizen voeren op dit moment een zelfonderzoek uit naar de ingediende declaraties over de jaren 2013 en 2012. Doordat de NZa een aantal onduidelijkheden in de regelgeving heeft weggenomen, weten ziekenhuizen beter waar ze aan toe zijn. Voor ziekenhuizen kan dit leiden tot hoge verrekeningen achteraf. De kosten die samenhangen met een systeem dat in een overgangsfase verkeert, worden zo bij de ziekenhuizen neergelegd.

Website zorgnota geeft uitleg
Samen met Zorgverzekeraars Nederland lanceerde de NVZ www.dezorgnota.nl. De website voorkomt dat patiënten van het kastje naar de muur worden gestuurd en geeft uitleg over de zorgnota. De website werd inmiddels meer dan twintigduizend keer bezocht. Op de website van ieder ziekenhuis kan de patiënt in het Kwaliteitsvenster informatie vinden over de kwaliteit van zorg.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen