Huisbezoekprogramma jonge zwangeren dringt kindermishandeling terug

zwanger-roken‘VoorZorg’, een speciaal begeleidingsprogramma voor laag opgeleide, jonge zwangere vrouwen voorkomt kindermishandeling. Daarnaast is er een vermindering van het huiselijke geweld, gaan vrouwen minder roken en geven ze langer borstvoeding. Dit blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Jamila Mejdoubi. Zij promoveert 5 november bij VUmc.

Zo’n 3 tot 4 % van alle kinderen krijgt in hun jeugd te maken met mishandeling. Dat heeft ernstige gevolgen voor het kind, zowel op korte als op lange termijn. Soms leidt mishandeling zelfs tot het overlijden van het kind. Het accent bij het bestrijden van kindermishandeling ligt momenteel op vroeg signaleren, dus nadat de kindermishandeling al heeft plaatsgevonden. Het onderzoek van Jamila Mejdoubi richt zich op een preventieve benadering van het probleem bij een specifieke groep vrouwen die vaker te maken hebben met armoede, geweld en misbruik.

Amerikaans programma
VoorZorg is een oorspronkelijk Amerikaans programma (Nurse-Family Partnership, NFP) gericht op het voorkomen van kindermishandeling. In de VS is het programma succesvol gebleken. Nederland is het eerste land buiten de VS waar de effectiviteit van het programma wordt vastgesteld. Gespecialiseerde verpleegkundigen begeleiden de laag opgeleide zwangeren jonger dan 25 jaar in hun eerste zwangerschap totdat het kind 2 jaar is. Zij krijgen 40 tot 60 gestructureerde huisbezoeken. Door deze intensieve begeleiding is het aantal gevallen van kindermishandeling 11%, terwijl dit 19% is bij een vergelijkbare groep jonge moeders die geen VoorZorg kregen. Uit het onderzoek van Mejdoubi blijkt ook dat VoorZorg leidt tot het verminderen van huiselijk geweld, dat de vrouwen  minder roken en dat ze langer borstvoeding blijven geven. Andere belangrijke resultaten zijn dat de vrouwen beter in de maatschappij participeren en dat ze beter opgeleid zijn. VoorZorg blijkt kosteneffectief.

Belangrijke stap
Eind november is het 25 jaar geleden dat het internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind door de Verenigde Naties werd aangenomen. Hiermee worden kinderen beschermd tegen elke vorm van mishandeling. Mejdoubi: “Met de inzet van VoorZorg kan Nederland een volgende stap zetten om dit belangrijke doel te behalen.” Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheidszorg gaat VoorZorg vanaf 1 januari 2015 beschikbaar maken in heel Nederland.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen