Onbeperkt fysiotherapie in 2015 verder uitgekleed

Array

Vanaf 2015 is het moeilijker om een zorgverzekering te vinden die onbeperkt fysiotherapie vergoedt vanuit een aanvullende verzekering. Sinds vorig jaar hebben de meeste grote zorgverzekeraars een dergelijke dekking al uit de pakketten gehaald, maar in 2015 zal het aanbod verder worden uitgekleed. Het is volgend jaar mogelijk om bij 10 zorgverzekeraars een aanvullende verzekering af te sluiten waarbij fysiotherapie onbeperkt wordt vergoed, dat waren er vorig jaar nog 12. Dat blijkt uit een rondgang van ZorgWijzer.nl bij de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars.

fysioPrijsverschillen
Net als de premie voor de basisverzekering stijgt in bijna alle gevallen ook de premie voor de aanvullende verzekering waar een volledige vergoeding voor fysiotherapie geldt. Bovendien zijn de prijsverschillen per zorgverzekeraar groot. Het goedkoopste pakket kost 37,25 euro en het duurste 127,93 euro per maand, een verschil van ruim 90 euro.

Medische selectie
Om een aanvullende verzekering af te kunnen sluiten waarbij behandelingen van de fysiotherapeut onbeperkt worden vergoed hanteren een aantal verzekeraars een medische selectie. Dat houdt in dat de aanvrager eerst wordt getoetst op de huidige medische situatie. Als het risico te groot is voor de zorgverzekeraar kan de aanvullende verzekering worden geweigerd.

Aanvullende voorwaarden
Voor zorgverzekeraars die geen medische selectie hanteren kunnen wel aanvullende voorwaarden stellen aan de volledige dekking van fysiotherapie. Zo moet bijvoorbeeld de verzekerde na een X aantal behandelingen toestemming vragen aan de verzekeraar om een verdere vergoeding te ontvangen. Ook kan het zijn dat fysiotherapie alleen 100 procent wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering wanneer er sprake is van medische noodzaak, dus op voorschrift van een (huis)arts.

Basisverzekering
Voor patiënten met een aandoening die terugkomt in de chronische lijst is er ook de mogelijkheid om een volledige vergoeding te ontvangen vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen zijn dan voor eigen rekening, vanaf de 21ste behandeling ontvangt de patiënt dan een vergoeding.

Op ZorgWijzer.nl staat een overzicht van de zorgverzekeraars die fysiotherapie in 2015 volledig vergoeden, inclusief of er een medische selectie wordt toegepast.

Bron: Zorgwijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen