Veel stotteraars zonder werk, depressief en gediscrimineerd

Array

Steeds meer verzekeraars vergoeden anti-stotter cursus
Stotteraars hebben, vaker dan de gemiddelde Nederlander met psychische problemen, last van depressiviteit. Eén op de zes stotteraars ervaart een dermate grote belemmering in zijn sociale leven en kansen op de arbeidsmarkt dat zelfdoding als ontsnapping wordt overwogen. Steeds meer verzekeraars erkennen de problematiek van stotteraars en komen hen tegemoet door anti-stotter cursussen, ook wel cursussen in ‘vloeiend spreken’ genoemd, geheel of gedeeltelijk te vergoeden uit de eerste aanvullende verzekering.

stotterenDat enkele verzekeraars de kosten van de Del Ferro-methode volledig vergoeden uit de eerste aanvullende verzekering, is een bijzondere erkenning. Naar verwachting zullen meer verzekeraars dit voorbeeld in de nabije toekomst volgen. Het is voor stotteraars van belang hierop te letten als zij deze maand nog gebruik maken van de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar.

Volgens het Del Ferro Instituut zitten veel stotteraars zonder werk en hebben diegene die wel een baan hebben beduidend minder carrièrekansen dan personen die niet stotteren. Vandaar dat Del Ferro het toejuicht dat verzekeraars stotteraars helpen om van hun probleem af te komen.

“Het streven van de Overheid om personen met een arbeidsbeperking en met name diegene met psychische problemen extra zorg en aandacht te geven is bewonderenswaardig. Ik roep de Overheid dan ook op om extra aandacht aan stotteraars te besteden en deelname aan anti-stottercursussen te stimuleren.„Ingrid Del Ferro, directeur van het internationale en in Amsterdam gevestigde instituut

Stotteren geen psychisch probleem maar niet goed functionerende middenrifspier
De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, heeft in opdracht van minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat de psychische problemen de samenleving jaarlijkse 20 miljard euro kosten, hetgeen overeen komt met ruim 3 procent van de omvang van onze economie. De Del Ferro methode ziet stotteren – in tegenstelling tot bijvoorbeeld logopedisten – niet als een psychisch probleem, maar wijt dit aan een niet goed functionerende middenrifspier. Volgens Del Ferro is dit de oorzaak van de psychische problemen van stotteraars met alle sociale en financiële consequenties. Een cursus van tien dagen leert stotteraars om volledig stottervrij en vloeiend te spreken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen