Slimme mbo Nieuwslezer helpt studenten met woordenschat en taalgebruik

praten_met_elkaarDit is een origineel bericht van CINOP Advies B.V.
Op 5 januari 2015 is de Slimme mbo Nieuwslezer online gegaan. Voor de opleidingen Kinderopvang/Pedagogisch werk, Onderwijsassistent en Jeugdzorg helpt deze gratis tool studenten met het verbeteren van (vaktechnisch) taalgebruik en woordenschat.

De Slimme mbo Nieuwslezer is een online programma waarmee mbo-studenten dagelijks interessant nieuws op hun vakgebied, maar ook ander actueel nieuws kunnen lezen. Zo oefenen ze hun leesvaardigheid en wordt hun woordenschat uitgebreid. Daarnaast staan er oefeningen bij die testen of de studenten de tekst goed begrepen hebben.

Toegespitst op het beroep
De Slimme mbo Nieuwslezer is te vinden op www.slimmembonieuwslezer.nl en is in eerste instantie specifiek toegespitst op drie vakgebieden en opleidingen, te weten: Kinderopvang/Pedagogisch werk, Onderwijsassistent en Jeugdzorg.

Wat is ‘slim’ aan de nieuwslezer?
– Het nieuws wordt geselecteerd uit een groot aantal online bronnen specifiek in het betreffende vakgebied. De nieuwslezer zoekt en vindt iedere dag passende berichten.
– Extra nadruk wordt gelegd op woorden die relevant zijn voor het vak. Aan de hand van voorbeeldzinnen leert de student hoe vaktermen worden gebruikt en wat de betekenis van het woord is.
– Studenten krijgen nieuwsberichten voorgeschoteld, passend bij hun woordenschat. Hiervoor doen zij eenmalig een individuele intake.

Samenwerking CINOP Advies en Knowble
De Slimme mbo Nieuwslezer is mogelijk gemaakt door taaltechnologiespecialist Knowble en onderwijskundig adviesbureau CINOP Advies. Het Steunpunt taal en rekenen mbo stelt de tool gratis ter beschikking aan leerlingen. In 2015 zullen er, in samenwerking met het bedrijfsleven en de scholen, nieuwe varianten worden ontwikkeld voor andere vakgebieden in het mbo.
Bron: ANP Perssupport