Medisch dossier moet veilig zijn

elektronisch-gezondheidsdossier.‘Patiënten moeten er op kunnen vertrouwen dat hun medische dossier in veilige handen is en niet kan worden bekeken door mensen die er niets mee hebben te maken. Dat geldt ook voor oude dossiers die moeten worden vernietigd.’ Dat zegt adjunct-directeur Jacqueline Baardman van Patiëntenfederatie NPCF in reactie op berichtgeving dat patiëntendossiers van het UMC Groningen bij vernietiging zijn bekeken door onbevoegden. Jacqueline Baardman: ‘Er zijn landelijk goede regels voor de bescherming van de privacy van patiënten. De patiënt moet er op kunnen rekenen dat die worden nageleefd.’

Elke patiënt een PGD
Zorgverleners moeten een dossier bijhouden van hun patiënten. Zij zijn gebonden aan een beroepsgeheim. Alleen met toestemming van de patiënt kan een zorgverlener een andere zorgverlener toegang bieden tot een dossier. De patiënt moet er tot op heden op vertrouwen dat zorgverleners zich houden aan die regel. Maar dat kan de patiënt niet controleren.

Patiëntenfederatie NPCF bepleit daarom dat elke patiënt een eigen PGD krijgt, een persoonlijk gezondheidsdossier. Dat kan worden gekoppeld aan het dossier van het ziekenhuis. Wie in het ziekenhuis inlogt op het dossier dat het ziekenhuis heeft van een patiënt laat automatisch een spoor na, zodat altijd kan worden gezien wie het dossier wanneer heeft bekeken.

Patiëntenfederatie NPCF raadt patiënten aan met hun zorgverleners te bespreken hoe die omgaan met medische dossiers. Wie meer wil weten over de rechten van patiënten kan bellen met Patiëntenfederatie NPCF via telefoonnummer 0900 23 56 780.

> Kijk voor meer info in het thema over het Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD)

Bron: NPCF