Meer aandacht nodig voor aansluiten en afstemmen zorg met ouderen

Array

ouderen-300x198Promotie Mw. Mandy M.N. Stijnen, MPhil: Titel: “Towards proactive care for potentially frail older people in general practice”

Ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen, staat centraal in het Nederlandse zorgbeleid. Dit wordt nagestreefd met [G]OUD, Gezond Oud in Limburg. Door preventieve huisbezoeken vanuit de huisartsenpraktijk worden mogelijk kwetsbare 75-plussers vroegtijdig opgespoord en ondersteund op het gebied van zorg en/of welzijn.

Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling, praktische uitvoerbaarheid en effectiviteit van [G]OUD. Ondanks dat huisartsenpraktijken en ouderen enthousiast zijn over de aanpak, zien we dit vooralsnog niet terug in termen van effecten op kwaliteit van leven en zelfredzaamheid bij de ouderen zelf. Dit heeft o.a. te maken met feit dat zorg in Nederland al van hoog niveau is. Bovendien lijkt het erop dat de kwetsbare groep ouderen niet bereikt werd omdat er vooral relatief gezonde ouderen meededen aan het onderzoek. Meer aandacht is nodig voor het beter aansluiten en afstemmen van de zorg met de oudere als vertrekpunt.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen