ZN: positieve aanknopingspunten in alternatieven Schippers

Array

Nu het politieke en maatschappelijke draagvlak voor de aanpassing van artikel 13 ontbreekt, kan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) begrip opbrengen voor de keuze van de minister om daar van af te zien. Maar de opgave om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Nederlandse gezondheidszorg ook voor de toekomst te behouden, is niet opeens van tafel. ZN ziet veel positieve aanknopingspunten in de alternatieve maatregelen die minister Schippers aankondigde en gaat graag in gesprek over de uitwerking.

De gezondheidszorg staat nog steeds voor de grote opgave om de 71 miljard euro, die Nederlanders per jaar uitgeven aan de zorg, minder hard te laten stijgen. In de zorgakkoorden heeft de minister met patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars afspraken gemaakt om de groei van de zorgkosten te beperken. Niet met pakketmaatregelen, maar door in te zetten op kwaliteitsverbetering en doelmatige zorg. Eén onderdeel van deze afspraken was de aanpassing van artikel 13 in de Zorgverzekeringswet.

aanknopingspuntKwaliteit en doelmatigheid
ZN is met het oog op de belangen van de verzekerden verheugd dat de minister niet alsnog heeft gekozen voor pakketmaatregelen of verhoging van het eigen risico. De voorstellen van de minister kunnen een goede stimulans vormen voor het verbeteren van de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg. Wel zal bij de uitwerking goed moeten worden gelet op de uitvoerbaarheid en de uitlegbaarheid richting verzekerden. Zorgverzekeraars hebben bijvoorbeeld twijfels over een polis met een lager verplicht eigen risico als de verzekerde gebruikmaakt van gecontracteerde zorg.

Net als de minister onderstreept ZN dat een goed werkende risicoverevening randvoorwaarde is om de onderlinge solidariteit te behouden. Het is positief dat de minister het risicovereveningssysteem daadwerkelijk wil verbeteren; dit systeem is de ruggengraat van de solidariteit in de Zorgverzekeringswet. Zonder een verbetering zijn veel andere maatregelen tevergeefs.

Transparantie
De wetswijziging die de Eerste Kamer heeft verworpen, bevatte ook afspraken over transparantie en zeggenschap van verzekerden. De minister heeft aangekondigd deze maatregelen toch te willen invoeren. Het ZN-bestuur onderschrijft de noodzaak van meer transparantie en heeft daarom besloten dat zorgverzekeraars deze afspraken ook zonder wetswijziging opvolgen. Zo zullen zij ook dit jaar al uiterlijk 1 april hun inkoopbeleid voor verzekerden en zorgverleners transparant maken, zodat zij kunnen zien welke voorwaarden en kwaliteitseisen een zorgverzekeraar hanteert bij de contractering.

Solidariteit in de zorg behouden
De felle discussie eind vorig jaar rond de aanpassing van artikel 13 in de Zorgverzekeringswet, maakte ook duidelijk dat zorgverzekeraars voor de opgave staan om het vertrouwen in hun rol bij het zorgstelsel te versterken. Zorgverzekeraars trekken zich de kritiek aan. ZN-voorzitter André Rouvoet: “We moeten er steeds alert op zijn om de solidariteit van het Nederlandse zorgstelsel te behouden. Hoewel de Nederlandse gezondheidszorg het internationaal gezien uitstekend doet, is er geen reden om achterover te leunen. Zorgverzekeraars kijken daarbij ook kritisch naar zichzelf. Het transparant maken van het inkoopbeleid is een belangrijke, eerste stap.”

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen