Verbetering zorg suïcidale patiënten pas van kracht door extra training GGZ-professionals

Array

GGZ-vrouwPromotie D.P de Beurs: Improving care for suicidal patients by implementing guideline recommendations. On the effects of an e-learning supported Train-the-Trainer program, and the assessment of suicide ideation
In mei 2012 is de Multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag uitgekomen. Deze richtlijn is bedoeld voor GGZ-professionals en bevat concrete aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van suïcidale patiënten.

Uit eerder onderzoek is bekend dat het uitbrengen van een richtlijn niet direct tot verbetering van de zorg leidt, maar dat de aanbevelingen in de praktijk moeten worden gebracht. Promovendus Derek de Beurs ontwikkelde een Train-de-Trainer programma met e-learning ondersteuning om dit te realiseren en te onderzoeken.

Van richtlijn naar implementatie
45 afdelingen psychiatrie verspreid over het hele land deden mee aan de studie. De helft van de afdelingen werd getraind, de andere helft ontving de richtlijn op de gebruikelijke manier (via internet, congressen etc.). Na de training hadden GGZ-professionals meer zelfvertrouwen en kennis over suïcidaal gedrag. Ook bleek dat suïcidale patiënten met een depressie sneller herstelden van hun suïcidale gedachten als ze behandeld werden door een team van getrainde professionals. De training werd goed ontvangen binnen de GGZ. Vooral de concrete handvatten om de aanbevelingen van de richtlijn toe te passen in de praktijk werden gewaardeerd. ”Dit nieuwe trainingsprogramma is een effectieve manier om professionals te leren omgaan met de aanbevelingen van de richtlijn suïcidaal gedrag. Binnen twee jaar zijn meer dan 5500 professionals opgeleid volgens onze methode”, aldus de Beurs. “En daar komen steeds meer GGZ-professionals bij”, vult hij aan, “want het expertisecentrum voor suïcide preventie in Nederland, 113online, gaat de coördinatie van de PITSTOP training verzorgen”.

Online training
Een nieuw onderdeel van de training was de ondersteunde e-learning module. E-learning biedt de mogelijkheid om de aanbevelingen uit de richtlijn laagdrempelig te verspreiden. De online module is op dit moment beschikbaar voor de meer dan 30.000 GGZ-professionals die lid zijn van de GGZ-Ecademy, een e-learning organisatie voor de GGZ. Wel geeft de Beurs aan dat de effectiviteit van alleen de e-learning module nog onderzocht moet worden. 113online en de GGZ ecademy werken momenteel samen om ervoor te zorgen ervoor dat resultaten van het onderzoek blijvend worden gebruikt om de kennis uit de richtlijn te verspreiden. Bovendien sluit dit perfect aan op de ambitie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de zorg voor suïcidale patiënten te verbeteren.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen