Vandaag Wereld Stop Tuberculose Dag

Array

fout-verkeerdfVergeten epidemie doodt nog iedere dag 4.000 mensen
Tuberculose lijkt een ziekte van vroeger, maar niets is minder waar. Ieder dag sterven er nog 4.000 mensen aan deze besmettelijke ziekte, die daarmee de tweede dodelijke infectieziekte is na hiv/aids. Vandaag, op Wereld Stop Tuberculose Dag, roepen tal van bekende Nederlanders, van Peter Faber tot Andre Kuipers en van Tess Milne tot Ronald Giphart, op om te kappen met te doen alsof tuberculose niet meer bestaat. Ze doen dat uit naam van KNCV Tuberculosefonds, om aandacht te vragen voor deze vergeten epidemie.

Begin vorige eeuw was tbc in Nederland volksziekte nummer 1. Met de komst van antibiotica in de jaren 50 werd de ziekte langzamerhand teruggedrongen in ons land. Mondiaal is tbc anno 2015 echter nog steeds een immens probleem, met meer dan 4.000 doden iedere dag. De ziekte is met deskundige zorg goed te genezen, maar kent inmiddels ook verschillende antibiotica-resistente vormen. Vooral in Oost-Europa en Centraal-Azie? is deze multiresistente tuberculose (MDR-TB) in opmars.

Extreme misselijkheid, doofheid en depressie zijn enkele van de bijverschijnselen van de behandeling van multiresistente tuberculose. Gedurende 1,5 tot 2 jaar krijgen patie?nten grote hoeveelheden medicijnen en injecties toegediend. Voor veel mensen betekent de lange, zware behandeling dat zij hun baan en daarmee hun enige gezinsinkomen verliezen. Tuberculose, en vooral MDR-TB, is daarmee niet alleen een gezondheidsprobleem, maar ook een economische kwestie.

Alleen met een brede, internationale aanpak gaat het lukken om de epidemie daadwerkelijk te stoppen. Juist in Europa komt de moeilijk te behandelen vorm van tuberculose veel voor, waardoor de genezingskans in Europa lager ligt dan wereldwijd. Vandaag biedt KNCV Tuberculosefonds samen met Artsen zonder Grenzen een petitie aan in de Tweede Kamer, waarin wordt opgeroepen tot een Europese aanpak van MDR-TB. Zij vragen minister Schippers om zich hard te maken hiervoor.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen