Resultaat Coöperatie VGZ over 2014 gedaald naar 223 miljoen euro

Array

Leden zien resultaat terug in beperking van premiestijging in 2015
Coöperatie VGZ behaalde in 2014 een resultaat van 223 miljoen euro. Dat is 2 procent van de totale jaaromzet en ongeveer de helft van het resultaat van een jaar eerder. Op basis daarvan kon Coöperatie VGZ gemiddeld 85 euro per betalende verzekerde teruggeven. Robuuste keuzes, een gedegen financieel beleid en doelmatige inkoop van zorg maakten dit resultaat mogelijk. In 2014 vergoedde Coöperatie VGZ 10,2 miljard euro aan zorgkosten voor in totaal 4,2 miljoen verzekerden.

VGZDe leden van Coöperatie VGZ profiteren van het financiële beleid: in 2015 geven we 285 miljoen euro terug via de premie. Dat staat gelijk aan gemiddeld 85 euro per betalende verzekerde. Coöperatie VGZ is een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk en heeft geen aandeelhouders. Winst komt altijd ten goede aan onze leden via investeringen in de zorg, premieverlaging of door het op peil houden van de solvabiliteit. Daarmee garanderen we dat zorg ook in de toekomst goed is verzekerd.

Actieve rol
Coöperatie VGZ koopt goede zorg in tegen een betaalbare prijs en kiest voor een actieve rol in het beheersen van de kosten in de Nederlandse zorg. Kees Hamster, CFO in de Raad van Bestuur: “Zonder onze actieve rol stijgen de zorgkosten jaarlijks naar schatting met 6 tot 8 procent. Coöperatie VGZ wist die stijging in 2014 te beperken tot 3 procent, met name door doelmatige zorginkoop en controles van declaraties. Daarmee kunnen we samen met onze leden tevreden terugkijken op het afgelopen jaar.”

Positief resultaat
De volgende inspanningen leidden tot het positieve resultaat over 2014:

  • Behaalde besparingen op het terrein van zorginkoop ziekenhuizen (89 miljoen euro) en gedaald medicijngebruik (61 miljoen euro).
  • Een beleggingsresultaat van 104 miljoen euro; dit resultaat valt door de daling van de toch al lage rentes op obligaties, hoger uit dan verwacht.
  • 19 miljoen euro lagere bedrijfskosten dan het jaar ervoor. Coöperatie VGZ realiseerde deze besparing door verbetering van processen (12 miljoen euro) en interne reorganisaties (7 miljoen euro) en ligt daarmee op schema in het streven naar een doelmatiger bedrijfsvoering.

Coöperatie VGZ zet een deel van het positieve resultaat in om de solvabiliteit te verstevigen. Op die manier voldoen wij aan strengere Europese eisen op grond van Solvency II, die per 2016 van kracht zijn. Eind 2014 lag de solvabiliteit van Coöperatie VGZ op 216 procent. Onder de nieuwe Europese richtlijnen daalt dat percentage naar verwachting naar 120 tot 140 procent.

Samen werken aan een gezonder Nederland
In september 2014 trad Tom Kliphuis aan als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Coöperatie VGZ. Eerder dat jaar verwelkomde de Raad van Bestuur Ab Klink als portefeuillehouder Zorg.

In het jaarverslag 2014 noemt Tom Kliphuis concrete resultaten van de inspanningen van Coöperatie VGZ: “Wij kopen nu testmateriaal voor diabetespatiënten in tegen prijzen die meer dan de helft lager zijn dan voorheen. Dat scheelt de premiebetaler jaarlijks 10 miljoen euro. Andere initiatieven zijn de wijknetwerken, waarin Coöperatie VGZ nu al vele jaren het voortouw neemt, de proeftuinen waar we artsen een steun in de rug geven om de zorg zinniger en beter te maken, plus de ontwikkeling van de ‘anderhalvelijnszorg’, waarbij medisch specialisten spreekuur houden in de huisartsenpraktijk.”

Bron: VGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen