“Aanpak tijgermug kan veel sneller dan Schippers Kamer voorspiegelt”

tijgermugOpnieuw tijgermuggen gevonden in Emmeloord en Montfoort
Volgens minister Schippers van Volksgezondheid moet er een wetswijziging plaatsvinden voordat de tijgermug aangepakt kan worden. Dat kan jaren duren. Volgens Wilfred Reinhold van het platform Stop invasieve exoten heeft de minister de Kamer onjuist geïnformeerd, want een wettelijke regeling kan al binnen een paar weken rond zijn. “En er is spoed geboden, nu opnieuw tijgermuggen gevonden zijn bij bandenimporteurs in Emmeloord en Montfoort,” aldus Reinhold .

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer eind juni geïnformeerd over de wijziging van haar beleid rond de tijgermug en andere exotische muggen die ziekten kunnen overbrengen, zoals dengue, chikungunya en het La Crosse virus. Zij is tot de conclusie gekomen dat de handelaars in gebruikte banden zich niet houden aan het convenant dat zij met hen heeft gesloten, en dat het convenant niet gehandhaafd kan worden.

Schippers kondigt daarom een wijziging van de Wet publieke gezondheid gewijzigd aan, waardoor er een centrale, landelijk uniforme aanpak komt waardoor vestiging invasieve exotische muggen zo lang mogelijk wordt voorkomen. Op de naleving van die regelgeving zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dan namens haar toezicht gaan houden.

“Het is mooi dat de minister nu erkent dat het convenant niet functioneert. Advocaat Rogier Hörchner had dit ook al vastgesteld in een Legal opinion. Maar dat de minister nu kiest voor een wetswijziging is onbegrijpelijk. Dat kan jaren gaan duren, en ondertussen gaat de invoer van tijgermuggen en andere gevaarlijke muggen door. Elke ingevoerde mug vergroot de kans op vestiging en verspreiding, en dan krijg je ze bijna niet meer weg.

De minister beschikt over een alternatief, dat veel sneller klaar is en ministens even effectief. Zij kan op basis van de Warenwet een landelijke en bindende regeling opstellen om te voorkomen dat bij het importeren en verhandelen van gebruikte banden exotische muggen worden ingevoerd en verspreid. Voor de aanpak van de tijgermug in Lucky bambooplantjes heeft haar voorganger in 2009 zo’n regeling uitgevaardigd. En ook hierop voert de NVWA het toezicht uit, namens de minister.

Zowel gebruikte banden als Lucky bambooplantjes zijn ‘waren’ in de zin van de Warenwet. Voor zo’n Warenwetregeling geldt een heel simpele en snelle procedure: de minister moet haar handtekening eronder zetten en het vervolgens in de Staatscourant bekendmaken. Hierbij is het opstellen en uitvaardigen van een wettelijk bindende regeling dus een kwestie van weken, in plaats van jaren,” aldus Reinhold.

Zeer recent is bekend geworden dat bij de locaties van bandenbedrijf Kargro in Emmeloord en Montfoort tijgermuggen zijn aangetroffen. Eerder deze zomer werd de Aziatische bosmug gevonden bij bandenbedrijf Joop Arts in Oss. Bij deze bedrijven zijn eerder ook al exotische muggen gevonden.