Toelichting op standpunt CBG biologische en biosimilar geneesmiddelen

Array

In maart 2015 heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn standpunt over de biosimilar geneesmiddelen geactualiseerd. Op basis van reacties en gesprekken met onder andere beroepsbeoefenaren en patiëntenorganisaties merkt het CBG dat er op enkele punten nog onduidelijkheden zijn rondom het uitwisselen van biologische geneesmiddelen en biosimilars. Het CBG is in gesprek met een aantal patiëntenorganisaties over de ontwikkeling van voorlichtingsmateriaal voor patiënten over biosimilars.

pillen medicijnen kleurenUitwisseling
Het CBG benadrukt nogmaals dat van biosimilars is aangetoond dat er geen relevante verschillen zijn ten opzichte van het originele biologisch geneesmiddel wat betreft kwaliteit, veiligheid en effectiviteit. Uitwisseling tussen biologische geneesmiddelen is mogelijk, echter uitsluitend indien er adequate klinische monitoring plaatsvindt en de patiënt goed wordt geïnformeerd. Dit standpunt heeft uitsluitend betrekking op uitwisseling tussen het referentiegeneesmiddel (het innovator product) en de biosimilar geneesmiddelen die hierop gebaseerd zijn, of onderling tussen biosimilars die gebaseerd zijn op hetzelfde referentiegeneesmiddel.

Aandacht voor adequate monitoring
Het CBG heeft ook signalen ontvangen dat er meer aandacht nodig is voor praktische problemen rondom de invulling van adequate monitoring en de traceerbaarheid van biologische geneesmiddelen (inclusief biosimilars). CBG-voorzitter Prof. Dr. Bert Leufkens waardeert dat de beroepsorganisaties hier op inhaken: “Het is belangrijk dat duidelijk is waarmee een patiënt behandeld wordt en het klinisch effect gevolgd wordt. Daarom moet ook in het patiëntendossier op detailniveau informatie over het product en batchnummer worden vastgelegd. Dit geldt overigens voor alle biologische geneesmiddelen, zowel innovatorproducten als  biosimilars.”

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen