Geheugen op afstand helpt mensen met dementie

0
1265

Geheugen op afstand helpt mensen met dementie, prijs voor innovatieve toepassing Hogeschool Rotterdam
Een smartwatch met een combinatie van applicaties, waaronder GPS, alarmering voor medicijngebruik en ondersteuning in dagstructuur, kan mensen met dementie en hun mantelzorgers helpen in het dagelijkse leven.

Voor dit idee van een ‘Geheugen op afstand’ overhandigden Hugo de Jonge (wethouder onderwijs, jeugd en zorg) en Robbert Huijsman (Senior manager Innovatie Zilveren Kruis) vandaag een prijs ter waarde van 10.000 euro aan Bente Wepster (student Verpleegkunde Hogeschool Rotterdam, deelnemer Honours Programma) en ergotherapeute Vera Maan (deze zomer afgestudeerde Honoursstudent, Hogeschool Rotterdam).

De gemeente Rotterdam en Zilveren Kruis hebben in het voorjaar een prijsvraag uitgeschreven om de ontwikkeling te stimuleren van innovatieve toepassingen, die mensen met (beginnende) dementie helpen om zelfstandig te blijven wonen. “Dat is belangrijk, omdat we de komende jaren te maken krijgen met vergrijzing. Er zullen helaas dus ook meer mensen met dementie in onze stad zijn. En thuis wonen, dat willen we toch allemaal?”, aldus De Jonge.

Het idee voor het ‘Geheugen op afstand’ heeft gewonnen, omdat het cliënt en mantelzorger centraal stelt. Bovendien acht de jury de kans groot dat deze toepassing inderdaad beschikbaar komt voor Rotterdammers met dementie, doordat het initiatief ondersteuning krijgt vanuit het Kenniscentrum Zorginnovatie. De 10.000 euro prijzengeld mag ‘op maat’ worden ingezet, bijvoorbeeld voor een ontwikkeltraject op ondernemerschap, een werkplek, masterclasses of coaching.

De prijsvraag heeft 19 ideeën voor innovatieve toepassingen opgeleverd van gevestigde en startende bedrijven, studenten, zorgverleners en mantelzorgers. Daarvan zijn zes indieners, onder wie twee teams uit het Honoursprogramma van Instituut voor Gezondheidszorg, uitgenodigd om hun idee te presenteren. De jury bestond uit vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, Zilveren Kruis, Conforte, Radar, Alzheimer Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze zes ideeën hebben allemaal potentie en liggen in elkaars verlengde. “De jury is heel enthousiast over het feit dat juist jong aanstormend talent zich zo op deze problematiek heeft gestort met mooie innovaties”, benadrukt Huijsman.
Achtergrond

De prijsvraag komt voort uit het convenant, dat Zilveren Kruis en de gemeente Rotterdam in het voorjaar van 2013 hebben afgesloten. In dit convenant zijn afspraken gemaakt over de samenwerking bij het vormgeven van het nieuwe zorgstelsel na 1 januari 2015. De hoofddoelstellingen zijn het bevorderen van gezondheid, welzijn en participatie van de Rotterdammer, het stimuleren van eigen kracht en zelfredzaamheid en het beheersen van de kosten en het terugdringen van oneigenlijk zorggebruik.

Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor het organiseren van meer soorten hulp en ondersteuning voor haar inwoners. In Rotterdam doen we dit bij huis, in de wijken en buurten, waar mensen kunnen aankloppen bij de VraagWijzer. Belangrijk uitgangspunt is dat Rotterdammers naar elkaar omkijken en elkaar helpen: mensen kunnen vaak veel voor elkaar betekenen. We investeren in sterke schouders in buurten en straten, zodat samenleven weer daadwerkelijk samen leven wordt. Voor Rotterdammers die dat nodig hebben, is professionele hulp en ondersteuning beschikbaar.

BRONHogeschool Rotterdam
Vorig artikelOLVG brengt hart en bloedstroom real time en 3D in beeld
Volgend artikelVirtuele slaapcoach in je broekzak
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.