Zorgverzekeraars moeten korting op PGB-houder terugbetalen

Array

Zorgverzekeraars moeten korting pgb-houders ongedaan maken
Houders van een PGB  kunnen de korting van 12,5 tot 15 procent die dit jaar werd opgelegd met succes aanvechten. Dat is de consequentie van een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen (SKGZ) in twee individuele gevallen waartegen geen beroep mogelijk is. Deze korting moet teruggedraaid worden, stelt de SKGZ.

Vanaf 1 januari 2015 zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het toekennen van een persoonsgebonden budget aan mensen die persoonlijke verpleging of persoonlijke verzorging nodig hebben. De meeste zorgverzekeraars hebben de hoogte van het pgb direct met 10 tot 15 procent verlaagd. Het kan gaan om aanzienlijke maandelijkse kortingen. Ongeveer 27.000 mensen zijn hierdoor gedupeerd.

Afgelopen woensdag heeft de geschillencommissie Zorgverzekeringen van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen in twee verschillende zaken geoordeeld dat de budgetkorting die de meeste zorgverzekeraars per 1 januari 2015 hebben doorgevoerd onrechtmatig is. Deze zorgverzekeraars moeten het budget, dat dus ten onrechte gekort is, aan de twee budgethouders terugbetalen. Per Saldo is blij met het bindend advies van de SKGZ. Het advies lijkt goed nieuws voor alle budgethouders in dezelfde situatie. Mogelijk kunnen velen de korting op hun budget nu alsnog met terugwerkende kracht terugkrijgen van hun zorgverzekeraar.

In opdracht van Per Saldo heeft advocaat Renske Imkamp van Van der Woude de Graaf Advocaten verschillende procedures aangespannen tegen deze budgetverlagingen. Enkele van deze klachten zijn al in maart 2015 ingediend bij de Geschillencommissie Zorgverzekeringen (de SKGZ). Imkamp heeft in de zaken bepleit dat de wijziging van het budget in strijd is met de overgangsregeling uit het Reglement PGB Verpleging en Verzorging van de zorgverzekeraars.
De SKGZ stelt nu vast dat de overgangsregeling inhoudt, dat indien iemand in 2014 nog een pgb voor persoonlijke verpleging en verzorging had, hij deze indicatie behoudt tot het einde van de geldigheid daarvan (en uiterlijk tot 31 december 2015). Ook het tarief dient in die periode hetzelfde te blijven. De SKGZ heeft daarom de zorgverzekeraar opgedragen de verlaging van het pgb ongedaan te maken en in plaats daarvan een vergoeding te verlenen op het niveau van het jaar 2014. Kortom: de verlaging dient te worden teruggedraaid.

Het bindend advies geldt alleen voor budgethouders die in 2014 al een pgb voor verpleging en verzorging in de AWBZ hadden en die daarmee automatisch toegang hadden tot het pgb-vv in de Zorgverzekeringswet. Voor nieuwe aanvragers van een pgb-vv in 2015 gelden de tarieven die in de reglementen van de zorgverzekeraars zijn opgenomen. Deze tarieven kunnen per zorgverzekeraar verschillen.

 

U kunt het bindend advies van de SKGZ hier lezen.[PDF]

Bron: Per Saldo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen