100.000 kinderen met onverklaarbare buikpijn in Nederland

Array

Alleen al in Nederland zijn er ruim 100.000 kinderen met langdurige en onverklaarbare buikpijn. Dit is onnodig.  Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts voor maag-, darm en leverziekten, doet een indringende oproep: “Huisartsen, zorgverzekeraars, overheid, universiteiten en de farmaceutische industrie zouden juist meer buiten het strikt somatische en rationele stuk naar een kind moeten kijken, en veel meer naar dat wat er is. Dat mensen de zorg krijgen die het beste bij hen past en daarbij wil ik natuurlijke en reguliere behandelwijze samenbrengen. Er moet meer compassie in de zorg.”

Dr. Judith M. Deckers-Kocken startte Kinderbuik&co, een medisch centrum waar kinderen met buikproblemen geholpen worden door medisch specialisten én op natuurwijze werkende deskundigen. Ze moedigt kinderen aan te leren ontdekken wat ze lichamelijk en geestelijk nodig hebben om zichzelf goed te voelen.

buikpijn“Stress, schoolverzuim, moeheid, ongezonde voeding. Veel problemen van deze tijd hebben invloed op de buik.”  Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts MDL

“Vanwege mijn specialisme als maag-, darm- en leverarts ben ik vaak een eindstation. Ouders zijn al zeer frequent bij de huis- en kinderarts geweest voor ze na gemiddeld vier jaar bij mij terechtkomen. Ik werk veel met chronisch zieke kinderen, die al heel wat onderzoeken achter de rug hebben en niet zitten te wachten op meer potjes met pillen of nog een darmonderzoek. Ziekte is vaak een gevecht tegen de werkelijkheid. Zeker als er geen lichamelijk aantoonbare oorzaak te vinden is, wat regelmatig het geval is. Ik draai het graag om en vraag aan een kind: wat heb je nodig? Dan zeggen kinderen dat ze naar school willen of lekker spelen. Nou, daar kunnen we wat aan doen! Met professionele alternatieve behandelwijzen kun je naast de strikt medische benadering bijvoorbeeld de ademhaling verbeteren en andere energieën aanboren. Voeding is daarnaast een van de beste medicijnen die er bestaat, daar is nog enorm winst te boeken”, aldus de kinderdokter.

Onze aanpak is beslist niet duurder dan de huidige, volgens Deckers-Kocken. “Je bespaart juist een jarenlange zoektocht langs allerlei specialisten en behandelingen.” Ze ervaart weinig weerstand van haar collega’s voor haar integrale benadering. “Ik ben een heel normale dokter, ik doe niets vaags. Ik merk juist dat veel jonge artsen er graag meer over willen weten. In Duitsland, Zwitserland en de VS is integratieve geneeskunde al meer in zwang.” Tineke Markus-de Kwaadsteniet, directeur CCUVN (Crohn- en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland): “Kinderbuik&co kijkt naar het totaalbeeld en verder dan alleen die ene ziekte of klacht. Ouders zijn onzeker in wat er mogelijk is maar willen vaak meer dan alleen medicatie, hoe noodzakelijk ook. Indien een kind klachten blijft houden, is het vaak een uitkomst om eens verder te kijken wat er aan de hand is en door te sturen naar Kinderbuik & co.”

www.kinderbuikenco.nl

Kinderbuik&co zijn specialisten in:

•       Chronische of langdurige onbegrepen buikklachten

•       Coeliakie

•       IBD, Crohn, Colitis ulcerosa, Proctitis

•       Obstipatie of andere ontlastingsproblemen

•       Verdenking op koemelkallergie

•       Voedingsproblemen, gewichtsproblemen

•       Vermoeidheidsklachten

•       Leverproblemen

Bron: Kinderbuik&co

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen