Als ouders de gevolgen van een echtscheiding door de ogen van het kind zien

Array
Scheidende ouders moeten zelf ervaren hoe het is om telkens te verhuizen
Tijdens een echtscheiding is het voor de ouders vaak zoeken naar een passende manier om de zorg voor de kinderen te verdelen. In bijna een derde van de gevallen komen ouders tot een co-ouderschapsregeling, waarbij beide ouders vanuit hun eigen woning voor de helft zorgdragen voor het kind. Een steeds groter groeiende groep ouders kiest binnen het co-ouderschap echter voor een regeling, waarbij niet de kinderen, maar de ouders van huis wisselen. Bij ‘birdnesting’ komt er om de week een ouder bij het kind in huis wonen, terwijl de andere ouder ‘uitvliegt’ en in zijn of haar eigen huis of een tweede gezamenlijke woning verblijft.

Lonneke Timmermans van het in familierecht gespecialiseerde advocatenkantoor SmeetsGijbels, dat in de afgelopen tien jaar ruim 4.000 echtscheidingsdossiers heeft behandeld, benadrukt de rol van goede communicatie tussen beide ouders.

Een kind heeft er niet voor gekozen dat zijn ouders besluiten gaan scheiden, maar wordt vaak wel met de consequenties opgescheept; (meer dan) wekelijks verhuizen van papa naar mama of omgekeerd, settelen in de nieuwe kamer, de verkeerde schoolboeken meegenomen of nèt die ene fijne jeans of hockeystick vergeten. Op het moment dat het kind eindelijk volledig gewend is, kan het het hele zooitje weer inpakken voor de volgende verhuizing.

Ouders dragen lasten echtscheiding

Sommige ouders zien een rol voor zichzelf weggelegd in het in ieder geval dragen van deze lasten van de echtscheiding. Niet hun kinderen, maar zíj verhuizen elke week van een eigen of gezamenlijke woning naar de woning waar het kind woont. ‘Het kind heeft immers niet voor een echtscheiding gekozen,’ zo luidt vaak het argument. Lonneke Timmermans vult aan: ‘Het kan voor de ouders geen kwaad om het soms nomadische bestaan van het kind na een echtscheiding te ervaren door middel van (tijdelijke) birdnesting. Indien ouders uiteindelijk niet kiezen voor birdnesting, kunnen zij in elk geval beter invoelen wat het voor hun kinderen betekent om steeds te moeten verhuizen.’

Het beste voor het kind…

Het grootste voordeel van birdnesting voor het kind is het feit dat het kind één thuis blijft houden, vaak in een vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld de oude woning. Het kind hoeft niet steeds te verhuizen, niet telkens weer te schakelen en niet na te denken over wanneer het weer moet verhuizen naar de andere ouder of zijn spullen moeten inpakken. In dat opzicht verandert er voor het kind niets door de scheiding. Het belangrijkste verschil is dat papa en mama niet meer tegelijkertijd in de woning verblijven, maar dat zij ‘in- en uitvliegen’. En zoals deze ouders in de praktijk vak ook merken, is dat steeds weer even schakelen, voor henzelf althans.

… maar ook het beste voor de ouders?

Birdnesting valt voor de ouders dus geregeld zwaarder uit dan verwacht, één van de redenen dat veel birdnestende ouders het als een tijdelijke oplossing zien. Naast het beroep dat birdnesting doet op de vrijheid en flexibiliteit van beide ouders, zijn het toch vaak de praktische vraagstukken die de boventoon voeren. Denk bijvoorbeeld aan het (niet) uitvoeren van huishoudelijke taken, het vullen van de ijskast en het verrichten van onderhoud aan de woning. En wat als er een nieuwe partner in beeld komt; is die ook welkom in de woning? Een ander bezwaar van deze relatief nieuwe ouderschapsregeling is het financiële plaatje. Het hebben en onderhouden van twee of drie woonruimtes brengt de nodige kosten met zich mee. Wat gebeurt er als één van de ouders deze kosten niet meer kan opbrengen?

De sleutel tot een birdnest: communicatie
De ene echtscheiding is de andere niet; birdnesting dient dan ook per geval overwogen te worden. Communicatie tussen de ouders en een flexibele opstelling zijn daarbij van groot belang, zowel voor als tijdens het birdnesten. Zo dienen de afspraken voortijdig vastgelegd te worden, zodat de verwachtingen van beide ouders aansluiten bij de realiteit. Wie woont wanneer in het huis? Hoe zijn de kosten verdeeld? Wie is verantwoordelijk voor welke taken? Hoe wordt contact onderhouden met elkaar?

Spanningen

Wat als er spanningen ontstaan en de kinderen daar last van krijgen? Birdnesting lijkt in eerste instantie voor het kind de beste uitkomst, maar of dit zo is hangt af van de ouders. Willen de ouders birdnesting tot een blijvend succes maken, dan zullen met elkaar moeten blijven communiceren en bereid moeten zijn om de ongemakken van het steeds weer verhuizen voor lief te nemen. ‘Kunnen zij dit niet,’ zo stelt Lonneke Timmermans, ‘dan is birdnesting gedoemd te mislukken.’

Auteur: Lonneke Timmermans, partner bij advocatenkantoor SmeetsGijbels. Zij adviseert haar cliënten over hun scheiding en begeleidt hen bij vraagstukken over ouderschapsregelingen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen