Nieuw onderzoek naar optimale dosis reumamedicijn

Array

De Sint Maartenskliniek en het Radboudumc starten een onderzoek naar de beste dosering van rituximab, een biologische medicatie tegen reumatoïde artritis. Op basis van uitkomsten van eerder onderzoek is het mogelijk dat patiënten even goed reageren op een lagere dosering. Dit geeft minder bijwerkingen voor patiënten en brengt ook aanzienlijke kostenbesparingen met zich mee. Het onderzoek duurt naar verwachting twee jaar en kost ongeveer driehonderdduizend euro. Dat wordt betaald door zorgverzekeraars CZ en Menzis.

In Nederland lijden ongeveer 65.000 patiënten aan reumatoïde artritis (RA). RA-patiënten hebben chronische ontstekingen van meerdere gewrichten. De ontsteking komt vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten en leidt tot pijnklachten, minder functioneren, schade aan gewrichten en lagere kwaliteit van leven. Rituximab behoort tot de groep biologische reumamedicijnen die voor veel patiënten vaak effectief zijn, maar in de standaard voorgeschreven dosis ook kans op bijwerkingen en hoge kosten met zich meebrengen. In de afgelopen jaren zijn een viertal kleine studies naar rituximab gepubliceerd, die lieten zien dat een lagere dosering ook net zo goed zou kunnen werken. Het medicijn is echter nog niet eerder onderdeel geweest van een gericht onderzoek naar dosisoptimalisatie bij RA-patiënten.

Dosisoptimalisatie

Eerder onderzoek van de Sint Maartenskliniek naar andere biologische reumamedicatie, wees uit dat een grote groep patiënten met een lagere dosis toe kan. Een deel van de patiënten bleek helemaal zonder de medicijnen te kunnen, met dezelfde goede behandelresultaten als voorheen. Dankzij een lagere dosering hoeven de patiënten minder prikken te krijgen en op termijn zullen ze minder last krijgen van bijwerkingen. Bij het afbouwen van deze medicijnen is het van belang dat patiënten regelmatig langskomen bij de reumatoloog, zodat deze goed kan controleren dat de ziekte niet verergert.

Aanpak onderzoek

Het nieuwe onderzoek is specifiek gericht op het bepalen van de optimale dosis van het middel rituximab voor RA-patiënten. Daarvoor willen de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc onderzoek doen onder 140 patiënten die het middel al gebruiken. Op basis van de uitkomsten van eerder onderzoek, is het kansrijk dat patiënten even goed zullen reageren op een lagere dosering rituximab.

Besparing

Landelijk gebruiken ongeveer 2.000 RA-patiënten rituximab. Als blijkt dat de dosis rituximab op een vergelijkbare manier kan worden teruggebracht, met dezelfde goede behandelresultaten als andere biologische reumamedicijnen, dan kan het bij een landelijke invoering een mogelijke besparing van ruim 6 miljoen euro opleveren.

Kosten

Het onderzoek zal naar verwachting twee jaar duren en kost ongeveer driehonderdduizend euro. Dit wordt betaald door zorgverzekeraars CZ en Menzis, met wie de Sint Maartenskliniek ook meerjarenovereenkomsten heeft afgesloten. Mocht het onderzoek naar dosisoptimalisatie van rituximab voor RA-patiënten uitwijzen dat een lagere dosis even effectief is, zal vervolgonderzoek nodig zijn voor het eventueel aanpassen van de behandeling.

Bron: Sint Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen