Maastricht UMC+ wint met project ‘Hoestie.nu?’ de Roche Oncology Award

0
1357
Bron: Roche MUMC+
Virtuele tool helpt kankerpatiënt bij het op de hoogte houden van omgeving

Op donderdag 9 maart heeft het project ‘Hoestie.nu?’ de Roche Oncology Award 2017 gewonnen. ‘Hoestie.nu?’ is een initiatief van ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens (35) en heeft inmiddels een samenwerkingsverband met het Maastricht UMC+. De digitale tool helpt kankerpatiënten bij het informeren van de sociale omgeving over hun ziekte. De prijs voor het meest innovatieve project ten behoeve van kankerpatiënten, ter waarde van 50.000 euro, werd in Arnhem tijdens het multidisciplinaire congres ‘Therapie op Maat’ aan het Oncologiecentrum van Maastricht UMC+ overhandigd.

Bij kanker komt de communicatie tussen patiënt en hun sociale omgeving vaak onder druk te staan. De patiënt voelt zich verantwoordelijk om iedereen te informeren, maar heeft er geen energie voor. Tegelijkertijd reageren familie en vrienden soms krampachtig of durven helemaal geen contact op te nemen. Daarom kreeg ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens het idee om een digitale tool te ontwikkelen die communicatiedrempels verlaagt en het psychosociale welzijn verbetert van zowel patiënten als hun naasten. Om dit te realiseren, richtte zij de Stichting Hoestie op en ging ze de samenwerking aan met het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+ om de tool te testen, te verbeteren en op te schalen.

Virtuele tool op maat voor kankerpatiënt

De digitale tool bestaat uit een website die patiënt en naasten een gezamenlijke, besloten en overzichtelijke virtuele ruimte biedt voor communicatie over verschillende aspecten van het ziektetraject. Zo is er een tijdlijn waarop belangrijke momenten kunnen worden aangegeven, zoals behandelingen en controles. Daarnaast is er ruimte voor korte updates en kan de patiënt aangeven op welke manier hij of zij contact wil met de omgeving. Per onderdeel kan worden aangegeven voor wie het beschikbaar is. Zo kunnen onderdelen alleen beschikbaar zijn voor familie, terwijl andere onderdelen ook voor collega’s te lezen zijn. “Wij zijn enorm trots en dankbaar dat we deze award in ontvangst mogen nemen. Door het winnen van deze award is de stichting in staat om haar huidige website op te schalen. Dit betekent dat we de feedback van de eerste test-patiënten kunnen verwerken en vervolgens de website beschikbaar kunnen maken voor gebruik in het Maastricht UMC+, en op langere termijn voor gebruik op nationaal niveau”, aldus Anna-Eva Tulkens.

Roche Oncology Award

De Roche Oncology Award wordt uitgereikt aan een initiatief dat op vernieuwende wijze bijdraagt aan het welzijn van mensen met kanker en het verbeteren van de oncologische zorg. Met deze Award willen we bijzondere initiatieven een podium bieden. Roche stelt een bedrag van maximaal 50.000 euro beschikbaar aan een project waarin het voordeel voor patiënten met kanker, het innovatieve karakter en het verbeteren van de oncologische zorg of onderzoek centraal staan. De award is voor de derde keer uitgereikt.

Juryleden

De inzendingen zijn beoordeeld door deskundigen die in de oncologische zorg hun sporen hebben verdiend:
Prof. dr. ir. J.J.M. van der Hoeven, internist-oncoloog, Radboudumc, Nijmegen, voorzitter Jury
Dr. M.W.J.M. Wouters, chirurg, NKI-AVL, Amsterdam, voorzitter SONCOS
Dr. H.J. Bloemendal, internist-oncoloog, Meander MC, Amersfoort, voorzitter NVMO
Mw. L. Roebers, researchverpleegkundige, Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem
Mw. prof. dr. M.J. Kersten, hematoloog, AMC, Amsterdam
Mw. drs. A.J. Broenland, directeur, NFK
Mw. prof. dr. A.C. Dingemans, longarts, Maastricht UMC+, Maastricht
Mw. M.T. op ten Berg, arts, Medical Director Roche Nederland (niet-stemgerechtigd lid)

Bron: Maastricht UMC+

Vorig artikelNationale Zorginnovatieprijs 2017 gewonnen door Umenz
Volgend artikelVeranderingen in de trombosezorg op informatiedag Trombosedienst
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.