UMCG krijgt €450.000 euro voor beter communicatieonderwijs aan zorgverleners in Europa

Array

Het UMCG krijgt €450.000 Europese subsidie om een onderwijsprogramma te ontwikkelen waarmee artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners beter leren communiceren met  oudere patiënten met ‘lage gezondheidsvaardigheden’. De subsidie is onderdeel van het Erasmus+ programma  van de EU.

Ouderen met lage gezondheidsvaardigheden vinden het vaak moeilijk om te gaan met hun ziekte en de bijbehorende behandeling. Ze begrijpen doktersadviezen niet goed en volgen ze daardoor niet goed op, ze gebruiken medicijnen verkeerd omdat ze de bijsluiter niet goed kunnen lezen of begrijpen en hebben weinig algemene kennis over ziekte en gezondheid. Zorgverleners hebben tot op heden vaak onvoldoende kennis en vaardigheden om effectief te communiceren met deze groep ouderen. Het versterken van communicatieve vaardigheden van toekomstige zorgverleners kan bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor deze ouderen.

IMPACCT

Het zogeheten IMPACCT project staat onder leiding van UMCG-onderzoeker Andrea de Winter. Het wordt uitgevoerd door de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG, samen met de faculteit Letteren en het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen  en partners uit Ierland, België,  Italië, Slowakije en Duitsland (NUIG, EURASHE, Regione Marche, UPJS,, Jacobs University). Het project is  tot stand gekomen met ondersteuning van UMCG Research BV.

In een periode van 3 jaar zal het consortium zich toeleggen op het ontwikkelen, implementeren en evalueren van nieuw communicatieonderwijs voor toekomstige zorgverleners in Europa. Alle inzichten worden daarnaast ook gebruikt om een reeks digitale colleges (Massive Online Open Course, ofwel MOOC) voor een breed publiek te ontwikkelen.

IMproving PAtient-centered Communication Competences

IMPACCT staat voor IMproving PAtient-centered Communication Competences: To build professional capacity concerning health literacy in medical and nursing education.

Het UMCG heeft als speerpunt Healthy Ageing, ofwel gezond ouder worden. Kennis hierover wordt overgedragen op toekomstige behandelaars. Studenten en specialisten in opleiding maken kennis met maatschappelijke en demografische ontwikkelingen, denken na over de toekomst van de zorg en bereiden zich voor op de rol die zij daarin als zorgverlener vervullen.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen