Minder overbehandeling door de hoeveelheid medicijn in het bloed te meten

Array

Door eenvoudig de hoeveelheid medicijn in het bloed te meten, kan overbehandeling met het dure biologicals  tegen gegaan worden. Onderzoek vanuit Reade, Amsterdam heeft laten zien dat de standaard dosering te veel is voor een groot deel van de reumapatiënten.

Reumapatiënten kunnen behandeld worden met een biological wanneer de standaard reumamedicatie niet voldoende is. Het zijn dure geneesmiddelen en kunnen bovendien bijwerkingen geven. Daarom wordt voorzichtig omgegaan met deze groep geneesmiddelen. ‘Een reumapatiënt die behandeld wordt met biological zet elke twee weken een injectie bij zichzelf’, vertelt Merel l’Ami die het onderzoek naar overbehandeling heeft uitgevoerd. Ze is werkzaam bij Reade, hét centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam en doet een promotie onderzoek bij het Amsterdam Reumatologie en Immunologie Centrum. ‘Iedere patiënt start de behandeling met dezelfde dosering, maar de hoeveelheid medicijn die in het bloed overblijft is heel verschillend tussen patiënten. Een standaard dosering is helemaal niet logisch’.

Haar onderzoeksgroep heeft eerder aangetoond dat reumapatiënten waarbij een grotere hoeveelheid medicijn in het bloed gemeten wordt niet beter op het medicijn reageren dan patiënten met normale hoeveelheden in het bloed. ‘Gezien de kans op bijwerkingen en de hoge medicijnkosten, wilden we onderzoeken of patiënten met hoge medicijnspiegels ook daadwerkelijk minder medicijn kunnen gebruiken.’ De prijs van het medicijn ligt rond de 15.000 euro per patiënt per jaar wanneer behandeld wordt met de standaard dosering.

Reumapatiënten met een hoge medicijnspiegel werden geloot in de controle groep of in de groep die minder vaak ging injecteren. De gemiddelde ziekteactiviteit bleef in beide groepen stabiel gedurende een half jaar en evenveel patiënten ervoeren een toename in ziekteactiviteit. ‘Ook onder standaard dosering  gaat de activiteit van de ziekte op en neer’, vertelt Merel. Dit onderzoek toont dat patiënten met reumatoïde artritis, met een hoge medicijnspiegel, veilig de injectie een week kunnen uitstellen. Daarmee gaat de dosis met een derde omlaag.

‘Eigenlijk is dit het “laaghangende fruit” van de zoektocht wie minder medicijn nodig heeft’, aldus l’Ami, die aangeeft dat subsidie voor dit onderzoek is verleend door het Reumafonds. ‘Het meten van de medicijnspiegel is goedkoop, zeker als je bedenkt dat 5000 euro aan medicijnkosten per persoon per jaar kan worden bespaart’. l’Ami gaat nog een stapje verder: ‘We denken dat tot wel 70 procent van de patiënten te hoge medicijnspiegels heeft. We willen een algoritme ontwikkelen waarbij de dosisverlaging bij iedere patiënt individueel bepaald wordt, afhankelijk van de medicijnspiegel’. Reade Reumatologie gaat nu standaard de medicijnspiegel meten bij adalimumab behandeling. ‘Als dat een succes wordt, hopen we dat zorgverzekeraars de metingen gaan vergoeden, zodat alle ziekenhuizen dit makkelijk kunnen gaan uitvoeren.’

Over Reade: Reade biedt en ontwikkelt hoogwaardige, specialistische revalidatiegeneeskunde en reumatologie. Reade heeft twee hoofdvestigingen en een groot aantal nevenvestigingen in algemene ziekenhuizen in Amsterdam en omstreken. Ook wordt specialistische zorg aangeboden in diverse scholen voor speciaal onderwijs en gespecialiseerde kinderdagcentra. Door dit netwerk is de organisatie in staat de juiste zorg dichtbij huis van de cliënt aan te bieden. Reade levert daarnaast een onmisbare bijdrage aan de innovatie van de revalidatiegeneeskunde en reumatologie, en speelt een onderscheidende rol op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. Einddoel is de cliënt in staat te stellen zijn mogelijkheden optimaal te benutten en de best haalbare kwaliteit van leven te bereiken. Reade is de nieuwe naam voor de organisatie die in ontstaan uit de fusie tussen Revalidatiecentrum Amsterdam (RCA) en het Jan van Breemeninstituut (JBI), en werkt intensief samen met VUmc.

Bron: Reade

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen