Eén app voor contact met specialist én huisarts

0
1466

Huisartsinformatiesysteem Medicom en patiënten-app BeterDichtbij zetten in op digitaal gemak voor zorgverleners en patiënten
Via de app BeterDichtbij kunnen patiënten vragen stellen aan en foto’s delen met hun specialist en huisarts, onderzoekuitslagen doorkrijgen en informatie van Thuisarts.nl raadplegen. Door het realiseren van een directe koppeling met huisartsinformatiesysteem Medicom van PharmaPartners kunnen huisartsen hun patiënten straks eenvoudig vanuit het dossier aanmelden voor de app en automatisch informatie met hen delen. Zo draagt BeterDichtbij bij aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de zorg.

BeterDichtbij biedt consumenten een veilige en makkelijke manier om met hun zorgverleners te communiceren. In Nederland heeft de huisarts een belangrijke rol als poortwachter en eerste aanspreekpunt voor mensen met een zorgvraag. Daarmee is de huisarts vaak het belangrijkste contact voor de patiënt.

App met informatie tussen de eerste- en tweedelijn

”Een groot deel van de patiënten beweegt tussen de eerste- en tweedelijn. Met deze integratie ondersteunen we dat zorgproces. Wanneer de huisarts een patiënt naar de specialist in het ziekenhuis verwijst, kan de medisch specialist de patiënt direct aanmelden voor BeterDichtbij. De patiënt kan zo eenvoudig contact houden met al zijn zorgverleners.

 

Makkelijker voor huisarts en patiënten

De komende periode wordt de eerste stap van de samenwerking zichtbaar voor de huisartsenpraktijken die Medicom gebruiken. Zij krijgen een zogenoemde single sign-on in Medicom – een knop in het dossier waarmee ze direct naar de juiste patiënt in BeterDichtbij gaan. Vervolgens wordt bekeken welke informatie uit het HIS getoond kan worden aan de patiënt in de BeterDichtbij-app. Dit sluit aan bij het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat burgers meer inzage wil geven in hun eigen medische gegevens. Op basis van praktijkervaring en feedback van huisartsen bekijken PharmaPartners en BeterDichtbij hoe de koppeling tussen beide diensten verder kan worden verbeterd en uitgebreid. En als wij automatisch informatie vanuit Medicom kunnen delen, profiteren onze patiënten daar ook van.

 

Voor en door de zorgsector

BeterDichtbij is de digitale dienst die de zorg makkelijker maakt. In ongeveer anderhalf jaar zijn al tientallen huisartsenpraktijken en twaalf ziekenhuizen aangesloten op BeterDichtbij. Als dienst voor en door de zorgsector wordt BeterDichtbij verder ontwikkeld en geoptimaliseerd op basis van wensen van zorgverleners en zorgorganisaties. Zo is recent de content van Thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) geïntegreerd in BeterDichtbij en wordt er gewerkt aan een koppeling met bestaande systemen zoals elektronische patiëntendossiers (EPD) en huisartsinformatiesystemen (HIS). BeterDichtbij is geïnitieerd door de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en sinds 1 januari 2018 verzelfstandigd, waardoor de dienst beschikbaar kwam voor alle zorgorganisaties in Nederland.

Bron: Pharmapartners

Vorig artikelTijgermug in vijftien gemeenten gevonden
Volgend artikelBegripsverwarring exacerbatie bemoeilijkt behandeling ernstige astmaklachten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.