‘Verzekeraars moeten voorwaarden rondom sportprothesen verruimen’

Bewegen zou voor iedereen mogelijk moeten zijn, ook als je daar een sportprothese voor nodig hebt. Maar zorgverzekeraars kennen vrijwel nooit een vergoeding toe hiervoor.

In de aflevering van BNNVARA Kassa op eerste kerstdag werd opnieuw duidelijk dat zorgverzekeraars zelden een vergoeding toekennen voor een sportprothese, hoewel zij hiervoor wel de eerstverantwoordelijke partij zijn. Deze afwijzingen maken sporten en (voldoende) bewegen voor iemand met een beperking lastig, zo niet onmogelijk. Terwijl zorgverzekeraars wel regelmatig aangeven te willen bijdragen aan preventie; daar zou het vergoeden van een sportprothese juist mooi bij aansluiten. Bovendien toont onderzoek aan dat de baten van voldoende sporten en bewegen voor iemand met een fysieke beperking nóg hoger zijn dan voor de gemiddelde Nederlander.

Zoals Cock Vergeer (Stichting Orthopedische Hulpmiddelenzorg Nederland) in de uitzending helder uitlegt, is de zorgverzekeraar voor sportprothesen aan zet. Een verzekeraar die zegt dat je met de aanvraag bij de gemeente moet zijn, of dat het niet in het basispakket valt, gaat in de fout. De zorgverzekeraar die de aanvraag wel in behandeling neemt, toetst de aanvraag op onder andere doelmatigheid, en wijst dan vaak af. Terwijl (voldoende) bewegen altijd ‘doelmatig’ is, omdat het gezondheidswinst oplevert. Onderzoek toont dit ook aan. Sporten en bewegen voor mensen met een fysieke beperking levert de maatschappij gemiddeld €75.000 per persoon op, als ze door een sportprothese of ander sporthulpmiddel wél voldoende kunnen bewegen en sporten. Deze baten komen voort uit onder andere besparing op zorgkosten en toename van kwaliteit van leven en arbeidsproductiviteit. Investeren in een sportprothese loont dus.

Wat zou helpen bij de vergoeding van sportprothesen is zorgen voor verruiming van het toetsingskader voor de genoemde doelmatigheid in de Zorgverzekeringswet. Staatssecretaris Blokhuis geeft aan dat het helder is dat dit nu echt opgelost moet gaan worden. VWS is daarover in gesprek met zorgverzekeraars en gemeenten. Het noodfonds dat er nu is, via Uniek Sporten Hulpmiddelen, is slechts tijdelijk. De structurele oplossing zal in gesprek met de zorgverzekeraars en gemeenten tot stand moeten komen.

Lonneke Schijvens is specialist bewegen voor mensen met een beperking bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen