Ziekenhuis Rivierenland start buddyproject bij kanker

Array

Wie de diagnose kanker krijgt, kan overspoeld raken door gevoelens van angst en onzekerheid. Hoe verwerk je de diagnose, wat staat je te wachten en hoe ga je om met de gevolgen van een behandeling? Contact met een ervaringsdeskundige of lotgenoot kan dan heel waardevol zijn. Om zo iemand te vinden, kunnen mensen met kanker meedoen aan het buddyproject van Ziekenhuis Rivierenland. Dit start op 4 februari, Wereldkankerdag.

Het idee van buddy’s is afkomstig van het Buddyhuis in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. Ziekenhuis Rivierenland werkt voor de zorg bij kanker o.a. samen met dit ziekenhuis. Bij het Buddyhuis kunnen patiënten hun vragen en zorgen over borstkanker bespreken met een ervaringsdeskundige, een buddy. Dit is een patiënt die ooit eens dezelfde diagnose kreeg, een behandeling heeft ondergaan en de ziekte heeft verwerkt. Het contact kan gaan van een appje of belletje tot aan een ontmoeting of samen iets doen.

Petra van Merkestein, verpleegkundig specialist, is blij dat dit buddyproject van start gaat. “We zien het als een extra service die we kunnen bieden, boven op de zorg in het ziekenhuis. In het buddyproject trekken we samen op met het Toon Hermans Huis in Tiel, waar buddy’s samen heen kunnen voor activiteiten.”

Petra en haar collega’s gaan patiënten tijdens het consult persoonlijk uitnodigen om zich aan te melden als buddy. De kandidaat-buddy vult een formulier in met vragen over zichzelf. Met de antwoorden maken de verpleegkundig specialisten dan een ‘match’ tussen twee buddy’s. Uiteraard is de privacy verzekerd, er worden alleen gegevens gedeeld als daar toestemming voor is gegeven.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een donatie van de stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland, die zich inzet voor extra voorzieningen voor patiënten en hun naasten.

Wie meer wil weten, kan alvast een kijkje nemen op www.ziekenhuisrivierenland.nl/buddyhuis.

Petra van Merkestein van Ziekenhuis Rivierenland, samen met Femke Riel, initiatiefneemster buddyhuis en Miriam Roeffen en Ellen Hoenderop van het Toon Hermans Huis Tiel.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen