Ontdekking eiwitten kan mogelijk tbc-vaccin verbeteren

Array

Maria Daleke onderzocht hoe en welke eiwitten van de tuberculosebacterie worden uitgescheiden door de celwand. Zij toont aan dat eiwitten die uitgescheiden worden allemaal een klein signaal (label) hebben aan hun uiteinde dat bepaalt of transport plaatsvindt. Dit signaal werkt als een adreskaartje. Met behulp van dit signaal ontdekte zij een aantal nieuwe eiwitten die getransporteerd worden via hetzelfde mechanisme. Deze eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor het overleven van de tuberculosebacterie maar zijn ook interessant om het huidige tuberculosevaccin te verbeteren. Met deze nieuwe kennis kan de tuberculosebacterie dus mogelijk met zijn eigen wapens bestreden worden.

De tuberculosebacterie is de meest dodelijke bacteriele ziekteverwekker ter wereld. Deze bacterie is in veel opzichten anders dan andere bacterien en is mede daarom erg moeilijk uit te schakelen, zowel door ons immuunsysteem als door antibiotica. Om zich in de gastheer (mens en dier) te handhaven moet de tuberculosebacterie eiwitten naar buiten de eigen cel kunnen transporteren (uitscheiden), bijvoorbeeld eiwitten die het immuunsysteem kunnen manipuleren. Dit transport is niet eenvoudig: de tuberculosebacterie wordt omgeven door een dikke laag van unieke vetten die de buitenwereld op afstand houdt. Kort geleden ontdekten onderzoekers dat de bacterie over een speciaal eiwittransportsysteem beschikt waardoor eiwitten uitgescheiden kunnen worden maar het was nog niet duidelijk hoe dit systeem functioneerde.

* 22-11-2012

* Tijd 11.45
* Locatie Aula
* Titel Tail(or)- made protein secretion in pathogenic mycobacteria
* Spreker M.H. Daleke
* Promotor prof.dr. W. Bitter prof.dr. C.M.J.E. Vandenbroucke-Grauls
* Onderdeel Faculteit der Aard- en levenswetenschappen
* Wetenschapsgebied Aard- en levenswetenschappen
* Evenementtype Promotie
Bron: Nieuwsbank/Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen