Bloedtest per smartphone ?

Wetenschappers zijn er in geslaagd een smartphone te modificeren zodat er bloedtest mee gedaan kunnen worden.

Je kunt hier van alles van vinden hetgeen op een aantal sites dan ook te lezen valt. Op een van deze sites reageerde ik vanuit een “leken-positie” ongeveer als volgt : Door de groeiende zorgbehoefte en het chronisch tekort aan personeel voor de zorg, is er de komende jaren sterke behoefte aan innovatiekracht. Los van allerlei beperkingen van de techniek in betreffende artikel, is het in die zin een goede ontwikkeling. Het kan in bepaalde situaties het patientenverkeer (met soms ingrijpende gevolgen voor patientengroepen en hun mantel) verlagen, werkdruk verminderen voor beroepsgroep, waardoor meer patienten te behandelen zijn en routinewerk terugdringen.Peter Schwarz werd ooit (bijna 10 jaar geleden) uitgelachen om bijgaand interview, vooral door banken en de media, het resultaat kennen we inmiddels allemaal


De inzet van Mobile voor de gezondheidszorg zal denk ik de komende jaren aan effect gaan winnen. Niet alleen door mobiel internet, maar ook door toepassingen welke op mobiele technologie stoelt vorm en inhoud te gaan geven.
Deze ontwikkeling zal denk ik hand in hand gaan met ontwikkelingen op het gebied van Zorg 2.0, zelfhulp-groepen en het bewustwordingsproces binnen de zorg van de mogelijkheden die deze technieken ons kan bieden.
Vanuit verschillende “hotspots” zal er zowel van binnen uit de zorg, maar ook door expertise van buiten en een “technical push” interessante dingen gaan gebeuren in de komende 3 jaren.
Wij zullen deze blijvend op de agenda zetten, niet alleen door onze community (www.acutezorg.nl) welke binnenkort live gaat, maar ook door het organiseren van off-line events, waarover binnenkort hier meer te lezen valt.
2009 zal daarbij denk ik in het teken van de awerness komen te staan binnen de zorg, waarbij naast evenementen- en congresbureau’s ook de consultancy de zorg zal dwingen na te gaan denken over dit toepassingsgebied. Dit, in combinatie met een aantal “evangelisten” zoalsJan Kremer, Jay Parkinson (of zijn homepage) en een groeiend aantal anderen uit de zorg zelf, zal een behoorlijke boost geven. Over de laatste volgt vanonder de kerstboom een afzonderlijke blogpost van mij, daar hij in zijn praktijk naar mijn idee de essentie van de noodzakelijke omwenteling raakt.
Ik wens het de patient en ons zelf in ieder geval van harte toe.
Lucien Engelen,
Hoofd Acute Zorgregio Oost
Dit artikel verscheen eerder ook op www.azo.nl/blog.htm

Recente artikelen