Regiopolis zit in de lucht en landt niet

Array

luchtEen aparte polis voor verzekerden in de regio rond Gorkum, in Zeeuws-Vlaanderen, Friesland, Almere en Oost-Brabant: regelmatig komt ondergetekende deze suggestie voor een nieuwe vorm van collectieve contracten van zorgverzekeraars tegen.

Op vrijdag 17 april was dat het geval in Boxmeer tijdens een gesprek met Ton Kessels, bestuursvoorzitter van de Zorggroep Pantein. Deze groep met 4000 medewerkers in dienst biedt vrijwel het gehele Zorgverzekeringswet- en AWBZ-pakket aan. Pantein werkt voor alle veertig dorpen van De Peel. Zij doet dat op een goedkope manier: de zorg is kleinschalig ingericht, zeg maar per dorp, en de ondersteuning grootschalig, vanuit Boxmeer en het Maasland ziekenhuis aldaar.

Het wachten is op een zorgverzekeraar (CZ? Univé?) die een regiopolis met korting aanbiedt aan de Peelbewoners. De gedachte aan zo’n regiopolis is niet nieuw. Hij zit in de lucht, ook in de andere gebieden waarmee dit bericht begint. Toch landt de suggestie niet bij de zorgverzekeraars. Waarom niet is voor Kessels en ondergetekende niet precies duidelijk. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 3 juli spreekt Kessels op het congres Recente ontwikkelingen in de ketenzorg. Dan komen doelmatigheid en kwaliteit van zorg van Pantein aan de orde en dromen wij van regiopolissen. Kessels spreekt na Minister Ab Klink en vóór directeur innovatie van Kaiser Permanente Paul Wallace. Wilt u met Kessels bomen over zorgketens, met Klink over de bekostiging van zorggroepen en met Wallace over de relatie zorgverzekeraar en zorgaanbieder? Schrijf u dan in voor genoemd congres via www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen