Enquête: burgers accepteren stijging kosten gezondheidszorg

Array

geld1Negen van de tien Nederlanders vindt dat de overheid meer of evenveel moet uitgeven aan de zorg. Wel vindt 67% van de Nederlanders dat op de totale overheidsuitgaven moet worden bezuinigd vanwege de kredietcrisis. Dit blijkt uit een enquête die de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) heeft laten uitvoeren onder 2148 Nederlanders. Gisteren organiseerde de RVZ een bijeenkomst over uitgavenbeheer in de zorg.

Uit de enquête blijkt dat 40% van de ondervraagden zegt dat er meer geld moet gaan naar de ouderenzorg. Ook zien burgers besparingsmogelijkheden bij verloskunde, de geneesmiddelen, de tandheelkunde, de huishoudelijke zorg en de fysiotherapie. Zo willen jongeren meer betalen voor ziekenhuizen, geneesmiddelen en verloskunde. Vijftigplussers leggen hun prioriteit bij ouderen- en gehandicaptenzorg. Het merendeel van de ondervraagden vindt dat de overheid zich moet blijven bemoeien met de zorguitgaven.

Personeelskosten vormen het grootste deel van de zorguitgaven. Burgers zijn van mening dat de inkomens van directeuren van zorginstellingen, apothekers en medisch specialisten (radiologen) te hoog zijn.

De RVZ heeft op 1 december 2008 zijn advies over ‘Uitgavenbeheer in de gezondheidszorg’ aangeboden aan minister Klink van VWS. Kern van dit advies is dat betaalbare en toegankelijke zorg voor iedereen in de toekomst mogelijk moet blijven. Maar dat kan alleen door clienten in de ouderenzorg meer te laten betalen voor wonen en dienstverlening en door meer eigen betalingen voor psychotherapie. De RVZ heeft het advies op 12 januari 2009 toegelicht aan minister Bos van Financien.

1 december 2008
Als er nu niets wordt gedaan aan de snel stijgende zorguitgaven in Nederland, dan zal de overheid over tien tot vijftien jaar al haar extra inkomsten moeten besteden aan gezondheidszorg. Geld dat door de belastingbetaler moet worden opgebracht. Dit stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in zijn advies Uitgavenbeheer in de gezondheidszorg, dat vandaag wordt overhandigd aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als wij niets doen aan de zorguitgaven is er in de nabije toekomst geen geld meer voor andere belangrijke zaken zoals onderwijs, de fileproblematiek of het integratiebeleid. Ook burgers hebben dan geen ruimte voor extra koopkracht. De vraag is of de huidige solidariteit in de zorg die wij kennen in Nederland dit overleeft.

De belangrijkste oorzaak van de snel stijgende kosten is de mogelijkheid die zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben om kosten te kunnen afwentelen op de overheid. Hierdoor bestaat er geen prikkel om de beste prijs/kwaliteit van zorg te bieden. De RVZ pleit er dan ook voor om meer concurrentie te bewerkstelligen tussen de verschillende zorgaanbieders en verzekeraars. Of anders gezegd: meer risico’s voor de aanbieders en zorgverzekeraars. Andere oorzaak is dat de kosten van een medische ingreep in Nederland, vergeleken met het buitenland, relatief hoog zijn. Er moet doelmatiger worden gewerkt, aldus de RVZ. Het is overigens niet de bedoeling om de doelmatigheidswinsten, zoals dat nu voor een deel wel het geval is, te besteden aan hogere honorering van dokters. Deze opbrengsten moeten wij investeren in de kwaliteit van zorg.

Verder pleit de RVZ in zijn advies voor politieke besluitvorming vooraf. Er zal vooraf uitgedacht moeten worden welke bestedingen aan zorg de juiste zijn: in plaats van het automatisme waarmee nu de gezondheidszorg wordt gefinancierd. Elk jaar een beetje meer voor iedereen. Politieke keuzes dus, en geen kortingen achteraf.

Tot slot stelt de RVZ vast dat we in sommige sectoren niet zullen ontkomen aan meer eigen betalingen. Neem de ouderenzorg, daarvan zegt de RVZ dat er een duidelijke scheiding moet komen tussen de medische zorg en de aanvullingen die ouderen wensen in hun wonen en leven. De overheid garandeert dat het huidige pakket ouderenzorg niet wordt uitgekleed, maar dat is het dan ook. Meer luxe in wonen en welzijn moet met eigen betalingen worden opgebracht. Dit moet wel geleidelijk worden ingevoerd. Mensen moeten de kans krijgen om te gaan sparen of bijverzekeren voor de wensen die zij hebben voor hun extra voorzieningen in de toekomst.

De bovengenoemde maatregelen zijn nodig om voor alle Nederlanders kwalitatief goede en betaalbare zorg te behouden, zonder dat dit ten koste gaat van andere belangrijke ontwikkelingen in de maatschappij.

Bron: RVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Enquête: burgers accepteren stijging kosten gezondheidszorg"

  1. Ik begrijp het niet helemaal, want volgens mij betaalt het ministerie van VWS niet zoveel aan de zorg. Eenderde deel betalen we zelf (AWBZ), want daarvoor wordt een premie ingehouden op ons loon. Nog zo’n 30% wordt betaald door zorgverzekeraars, waarvoor we ook allemaal een premie betalen. Dus het leeuwendeel brengen we zelf al op.Eens kijken, wat betaalt de overheid dan nog eigenlijk precies? Bijzondere medische kosten (via belastingteruggave), zorgtoeslag, de GGD en inentingsprogramma’s, consultatiebureaus. Dat zijn toch de kleinere dingen, waar hebben we het nu helemaal over?!

Comments are closed.

Recente artikelen