Positie van medisch specialisten ter discussie

Array

salaris-specialistenNergens ter wereld verdienen medisch specialisten zo veel als in Nederland. De inkomens liggen hoger dan die in USA en elders in Europa. Elke beleidswijziging voor ziekenhuizen verloopt traag door de financiele oppositie van medische maatschappen. Daardoor zijn er thans 26 verschillende soorten DBC’s: een per wetenschappelijke vereniging van medisch specialisten. Daardoor mislukken plannen van ziekenhuizen om niet meer alle DBC’s aan te bieden en minder frequente uit kwaliteitsoverwegingen of vanwege te hoge kosten uit het assortiment te halen.

Er is behoefte aan verlicht despotisme om de macht van specialisten te reduceren. Deze opmerkingen tekende ik op bij sprekers en deelnemers aan het Nationale Ziekenhuis Congres dat op 2 juni plaatsvond in het Hilton Hotel te Soestduinen. Mij viel de agressie op waarmee statements werden gemaakt. Ter bescherming van betreffende directeuren en vooraanstaande beleidsmakers noem ik hier geen naam en toenaam.

Zelf was ik ook spreker op dat congres. Ik heb toen gepleit voor een andere positie van specialisten binnen het ziekenhuis. Hun inkomen is niet interessant. Dat is maar een klein deel van de totale kosten van de zorg. Van belang zijn de kosten die zij veroorzaken door een te onafhankelijke positie in medische maatschappen. Te hoge kosten omdat alle ziekenhuizen in Nederland daardoor alle vormen van zorg blijven aanbieden. Te hoge kosten omdat daardoor innovaties uitblijven. Te hoge kosten omdat daardoor het aanleggen van de zo wenselijke zorgpaden voor acute en chronische zieken uitblijven.

Ik heb op het congres gepleit voor het in elkaar schuiven van bestuurlijke en professionele macht binnen ziekenhuizen: zeg maar van de Raad van Bestuur en van het Medisch Stafbestuur. Ik heb een pleidooi gehouden om een alliantie te vormen tussen de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten. Ik was op het congres niet agressief maar heb wel een beroep gedaan op het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Power Points van mijn voordracht treft u aan op www.integratedcare.nl doorklikken op voordrachten en publicaties. Tot zover dit bericht.

In de Julius Masterclasses Geïntegreerd financieel en kwaliteitsmanagement en Clinical Leadership gaan Juliusdocent dr. Henk van der Steeg, arts en ondergetekende nader in op die wenselijke integratie van bestuurlijke en professionele macht in ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Wilt u in september beginnen aan een twaalf middagen durende cursus voor gevorderden? Wilt u agressie omzetten in creatieve, duurzame oplossingen? Wordt dan lid van de Gideonsbende die afgestudeerden van onze Masterclasses geleidelijk vormen. Surf naar www.integratedcare.nl klik door naar nascholing lees de brochures en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen