Mag een bedrijf werknemers aanspreken op leefstijl?

Array

fitte-werknemerJa, als een werknemer door een ongezonde leefstijl aantoonbaar slechter presteert, mag zijn werkgever hem daar echter wel degelijk op aanspreken.Dit zegt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies over preventief gezondheidsbeleid. Deelname aan preventieve gezondheidsprogramma’s moet op vrijwilligheid zijn gebaseerd.  De SER toont zich hier in het advies een groot voorstander van. Een werkgever kan volgens de SER wel veel bereiken door van gezondheid een integraal onderdeel van het bedrijfsbeleid te maken. Binnen dit kader kan hij ook vrijwillige interventies zoals bedrijfsfitness aanbieden. Als de werknemer door zijn leefstijl aantoonbaar minder functioneert, mag de werkgever bovendien ingrijpen door aan dit laatste gevolgen te verbinden. Autonomie is dus niet hetzelfde als vrijblijvendheid. Bij een goede invulling snijdt het mes volgens de raad aan twee kanten: een goede kwaliteit van leven en optimale arbeidsmarktkansen voor werknemers, minder verzuim en betere prestaties voor bedrijven.

Gezondheidsprogramma’s moeten volgens de SER wel altijd op vrijwilligheid zijn gebaseerd. Een werknemer moet zelf kunnen beslissen of hij eraan meedoet. De raad onderstreept zo de autonomie van de werknemer op het gebied van gezondheid en leefstijl. Zijn werkgever kan hem het sporten of stoppen met roken niet opleggen. Privacy is bij gezondheidsmanagement een belangrijk aandachtspunt. Wie de gezondheid van medewerkers laat meten, moet de uitkomsten laten anonimiseren of de werknemer toestemming voor inzage vragen.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Mag een bedrijf werknemers aanspreken op leefstijl?"

  1. Romano Sandee (HealthLife Bloxxes)

    Wat de SER nu roept, roep ik al een aantal jaar namens mijn bedrijf HealthLife Bloxxes. Van de werkgever word immers verlangt het personeel zo’n goed mogelijke arbeidsomstandigheden te geven. Daar speelt de gezondheid van de werknemer natuurlijk een enorm grote rol in. Werknemers die bijvoorbeeld te zwaar zijn, hebben ze kans op allerlei ziekten die tot verzuim kunnen lijden. Dat zijn directe kosten voor de werkgever.

    Elk bedrijf zou inderdaad dan ook een gezondheidsprogramma, preventief, aan moeten bieden aan hen werknemers. Niet achteraf als de klachten al zijn ontstaan. Dat heeft geen zin, maar vooraf in combinatie met onstpanning en sport. HealthLife Bloxxes kan hier een goede rol in spelen tegen scherpe tarieven.

Comments are closed.

Recente artikelen