Arbo-regels belemmeren thuiswerken

Array

Nog deze zomer zal er een handreiking komen over de reikwijdte van de zorgplicht van de werkgever met betrekking tot een thuiswerkende medewerker. De handreiking moet duidelijkheid geven voor werkgevers en werknemers hoe de zorgplicht praktisch kan worden ingevuld. Dit zegt minister Donner van SZW naar aanleiding van Kamervragen over de remmende invloed van arbo-regels op thuiswerken.

De vragen waren gesteld omdat gebleken is dat sommige werkgevers huiverig zijn voor thuiswerkende werknemers in verband met schadeclaims door letsel na thuiswerk. Dit als gevolg van een arrest van het gerechtshof in Amsterdam uit 2006, waarin een bedrijf is veroordeeld na RSI-klachten van een thuiswerkende werknemer.

Op basis van de Europese Kaderrichtlijn veiligheid en gezondheid van werknemers op het werk en ILO-Verdrag 177 betreffende thuiswerk moet aan alle werknemers in principe een gelijk beschermingsniveau wordt geboden. De nationale Arbowetgeving maakt, in navolging van de Europese Kaderrichtlijn, geen onderscheid tussen werknemers die op kantoor werken en werknemers die thuis werken. Dit betekent dat de Arbowetgeving (op enkele uitzonderingen na) integraal van toepassing is op deze thuiswerkers.

Donner zegt zich bewust te zijn van de trend om meer thuis te gaan werken. Hij sluit niet uit dat de huidige nationale wetgeving nog onvoldoende is toegesneden op de maatschappelijke trend om meer plaats- en tijdongebonden te werken. De minister zegt toe de nationale wetgeving opnieuw te bezien en waar mogelijk geconstateerde belemmeringen weg te nemen.

Bron: Staatscourant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen