Vaccinatie HPV en BMR/DTP dit jaar op vier locaties in Amsterdam

Vaccinatie HPV en BMR/DTP dit jaar op vier locaties in Amsterdam Dit jaar worden in Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Aalsmeer en Uithoorn in totaal 4.548 meiden opgeroepen voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV) en 9.785 9-jarigen voor een vaccinatie tegen BMR/DTP (bof, mazelen, rodehond / difterie, tetanus, polio).

Om de verkeersproblemen van de afgelopen jaren te voorkomen, vinden de vaccinaties dit jaar plaats op vier locaties verspreid over Amsterdam en, net als afgelopen jaar, in Amstelveen en Uithoorn. Net als de afgelopen jaren wordt het prikmoment voor de HPV-vaccinatie vanuit efficientie oogpunt gecombineerd met het vaccineren van 9-jarige kinderen voor BMR/DTP.

Het gaat dus om twee verschillende doelgroepen die op dezelfde tijden naar dezelfde priklocaties komen. Doelgroep De HPV-vaccinatie is dit jaar voor meisjes geboren in 1999. Een volledige inenting bestaat uit drie prikken: voor de eerste twee prikken worden de meisjes in maart en april uitgenodigd. In september volgt de derde prik. De BMR/DTP vaccinatie is dit jaar voor alle kinderen die geboren zijn in 2003. De bestaat uit twee prikken die in een keer worden gegeven. Opkomstpercentages De opkomstpercentages verschillen per stad en vaccin. HPV 2010 Amsterdam + Diemen Amstelveen + Ouder-Amstel Uithoorn + Aalsmeer 44% 78% 80% 53% 67% 91% 2011 88% 96% 96% 2010 90% 91% 93% BMR 2011

Baarmoederhalskanker Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

bron: GGD Amsterdam