Promotie: Patientgerichte therapie kan beter

Array

De patientgerichte benadering moet aangepast worden: meer aandacht voor het behandelen van gezondheidsproblemen en een efficientere exploratie van de klachten. Dit is de conclusie van ergotherapeute Isaline Eijssen die op 21 maart promoveert. Bij de patientgerichte benadering staat de manier waarop de patient tegen zijn of haar gezondheidsproblemen aankijkt centraal en krijgt de patient een belangrijke rol in de uitvoering van de behandeling.

Een patientgerichte benadering zou leiden tot een groter effect van de behandeling, grotere therapietrouw en grotere tevredenheid van de patient. Om te onderzoeken of dit inderdaad zo is, bekeek Isaline Eijssen het effect van een patientgerichte benadering in de revalidatie (ergotherapie) van mensen met multiple sclerose (MS) ten opzichte van de reguliere revalidatie. Aan dit onderzoek hebben ergotherapeuten, patienten en artsen van 13 Nederlandse centra deelgenomen.

De patientgerichte benadering leidde, tegen de verwachting in, tot slechtere resultaten dan de reguliere behandeling. Zo was het resultaat op het gebied van vermoeidheid en van kwaliteit van leven slechter bij de patientgerichte therapie. Nader onderzoek liet zien dat therapeuten bij de patientgerichte benadering meer aandacht besteedden aan exploratie en diagnostiek van de gezondheidsproblemen van de patient en minder aan het daadwerkelijk behandelen van de problemen. Het onderzoek laat verder zien dat patientgerichte benadering leidt tot een patientgerichter therapieproces. De conclusie van Isaline Eijssen is dat de patientgerichte benadering aangepast moet worden. Het blijft van belang rekening te houden met het gezichtspunt van de patient, maar de exploratiefase en het daadwerkelijk behandelen van de gezondheidsproblemen van de patient dienen meer met elkaar in balans te zijn.

* Tijd13.45
* LocatieAula
* TitelClient-centred practice in occupational therapy
* SprekerI.C.J.M. Eijssen
* Promotorprof.dr. J. Dekker prof.dr. C.H. Polman
* OnderdeelVU medisch centrum
* WetenschapsgebiedMedisch
* EvenementtypePromotie

bron: Vrije Amsterdamse Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

2 thoughts on "Promotie: Patientgerichte therapie kan beter"

  1. Geachte onderzoeker,
    Wellicht ligt hier een punt in het optimaliseren van dat doen waar je goed in bent.
    De oefentherapeut is goed geschoold in het ontwikkelen van een patient gericht , behandelplan, uitgaande van de mogelijkheden en wensen van de patient.

    Intresse neem contact op via @toptherapie DM twitter

    1. Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

      Dat ga ik zeker doen, contact opnemen, ken namelijk innovatieplannen waar dit heel mooi van pas zou kunnen komen. Ik DM je snel!!

Comments are closed.

Recente artikelen