Tuberculoseonderzoek bij Cello in ‘s-Hertogenbosch

Bij een client van Cello in ‘s-Hertogenbosch is medio mei 2012 open longtuberculose vastgesteld. De client kreeg direct een medicijnenkuur. Het is bekend met welke andere clienten en medewerkers de client contact heeft gehad. De GGD Hart voor Brabant start, zoals gebruikelijk, bij hen een contactonderzoek.

Het contactonderzoek gaat volgens het zogenaamde ringprincipe. In de eerste ring onderzoekt de GGD de personen die het meest intensief contact met de betrokkene hebben gehad. Afhankelijk van de resultaten wordt het onderzoek uitgebreid met de minder intensieve contacten, de tweede ring. De GGD bekijkt na elke stap of er meer mensen onderzocht moeten worden.

Onderzoek
Het onderzoek vindt plaats bij clienten en medewerkers met wie de betrokkene in de afgelopen periode intensief contact heeft gehad. Het onderzoek bestaat uit een röntgenfoto van de longen en een Mantoux-test, een prikje in de onderarm dat drie tot vijf dagen later wordt afgelezen. Personen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen hierover persoonlijk bericht. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting eind juni bekend.

Voorlichting
De betrokken clienten, hun ouders/contactpersonen en de medewerkers hebben inmiddels voorlichting gehad van de GGD.

Tuberculose
Tuberculose is een infectieziekte. De bacterie is overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander de bacterie inademt. De kans is dan 10% dat deze persoon de ziekte tuberculose krijgt. Een medicijnbehandeling kan dit voorkomen. Tuberculose is tegenwoordig goed te behandelen.

Meer informatie?
Meer informatie over tuberculose is te vinden op www.ggdhvb.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de GGD Hart voor Brabant: 073-640 45 37.

bron: Sint Michielsgestel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen