Van Gerven keurt handelswijze Achmea bij incontinentiemateriaal af

Array

Zorgverzekeraar Achmea en de dochterondernemingen willen sinds 1 juli niet langer onbeperkt luiers of incontinentieverband verstrekken. Apothekers zijn gevraagd om erachter te komen wat gebruikers nodig hebben. Een aantal apothekers heeft aan een fabrikant van het materiaal, Tena, gevraagd om telefonische interviews af te nemen met de gebruikers van het incontinentiemateriaal. `Het is de wereld op zijn kop’, stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven

Van Gerven: `De zorgverzekeraar mag niet op de stoel van de arts gaan zitten. Een apotheker moet op basis van het voorschrift van de behandelaar materiaal verstrekken. Zeker niet op basis van een bezuiniging van een verzekeraar of op basis van de gegevens van een commercieel bedrijf.’ Van Gerven heeft direct aan de noodrem getrokken bij de minister en tevens gevraagd of de privacy niet in het geding is.

De handelswijze van Achmea is op zijn minst twijfelachtig volgens Van Gerven. Volgens de zorgverzekeringswet moet incontinentiemateriaal vergoed worden via het basispakket als dat is voorgeschreven door een arts. Toch wil de zorgverzekeraar de apothekers of gebruikers van het materiaal voor de kosten laten opdraaien als er een ander materiaal verstrekt wordt dan wat Achmea wil.

bron: SP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen