Tekort huisartsen dreigt buiten de Randstad

Array

Leegstand dreigt voor huisartsenpraktijken in Noord- en Zuid-Nederland. Aankomende huisartsen vestigen zich het liefst in Utrecht, Arnhem/Nijmegen, Gooi en Vechtstreek, Haarlem of de Veluwe, zo ontdekten onderzoekers via een online enquête. De verschillen met impopulaire regio’s als Oost-Groningen, Zuidoost-Drenthe, Noord-Friesland en Midden-Limburg zijn enorm. Vakblad Huisarts en Wetenschap signaleert het probleem deze maand in het themanummer ‘De nieuwe huisarts’.

In sommige regio’s hebben plattelandsdokters moeite een opvolger te vinden. In Noord-Nederland ontstond zelfs onrust omdat een zorgverzekeraar leegstaande praktijken overnam. Een eerder onderzoek onder gevestigde huisartsen liet zien dat er wel probleemgemeenten zijn, maar geen probleemregio’s. Onderzoek onder aankomende huisartsen laat echter een ander beeld zien. Een groep jonge huisarts-onderzoekers ontdekte dat er wel degelijk duidelijke toekomstige probleemregio’s zijn.

Voorkeur voor eigen regio
Jonge huisartsen vestigen zich het liefst in de regio waarin zij zijn opgeleid, zo blijkt uit het onderzoek onder 425 huisartsen-in-opleiding. De belangrijkste redenen om in de opleidingsregio te willen blijven, zijn werkgelegenheid voor de partner en nabijheid van vrienden en familie. De huisartsopleidingen in Groningen en Maastricht, waaronder de meeste probleemgemeentes vallen, hebben een geringe aanwas aan huisartsen-in-opleiding. Daardoor dreigt op termijn een tekort aan dokters in de genoemde regio’s te ontstaan.
Mogelijke oplossingen
De onderzoekers vroegen zich daarop af hoe je aankomende dokters toch kunt overhalen zich in minder populair gebieden te vestigen. De dokters-in-spe gaven twee mogelijke oplossingen aan. Ten eerste zouden ze graag regionale dependances van de opleidingen in de probleemregio’s zien. De afstand tussen opleiding en praktijk wordt zo letterlijk en figuurlijk kleiner. Daarnaast zou financiele en facilitaire hulp bij praktijkovernames de vestigingsbereidheid in minder populaire gebieden zeker vergroten, aldus de aankomende huisartsen. In hoeverre huisartsen hun voorkeur voor vestiging wijzigen na het behalen van de specialisatie is niet bekend.
De Nieuwe Huisarts
Op 9 november 2012 vindt in Den Haag het jaarlijkse congres plaats van het Nederlands Huisartsen Genootschap met het thema De Nieuwe Huisarts: zo wil ik mijn toekomst! Bovenstaand artikel staat in het gelijknamige themanummer van Huisarts & Wetenschap (H&W).
H&W is een wetenschappelijk vakblad voor huisartsen. Het blad publiceert maandelijks evidence-based artikelen voor de Nederlandse huisarts. De redactie werkt volgens een redactiestatuut dat de onafhankelijkheid van de redactie waarborgt. H&W is voor en door huisartsen. www.henw.org, rubriek Onderzoek.

Schoots MJ, Honkoop PJ, Dunselman JHAM, Joziasse IC. Waar wil ‘de nieuwe huisarts’ zich vestigen? Huisarts Wet 2012;55(11):494-9.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen