VVD presenteert plannen voor betere patiëntveiligheid

Array

De VVD heeft vandaag een plan gepresenteerd om de patientveiligheid te vergroten. In een Initiatiefnota Patientveiligheid doet de VVD voorstellen om het aantal gevallen waarin mensen vermijdbare medische schade oplopen terug te dringen. Ook wil de VVD het vertrouwen van burgers vergroten dat zij in het geval van (het vermoeden van) een medische misser hun recht kunnen halen. De liberalen willen onder meer dat artsen naar wie een onderzoek loopt op non-actief worden gezet, dat er bij basisfouten standaard een tuchtklacht volgt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en dat alle zorginstellingen meer werk maken van het vermijden en registreren van medische missers.

De Nederlandse gezondheidszorg is internationaal gezien van hoge kwaliteit. Toch heeft elk jaar zo’n 3% van de opgenomen patienten te maken met schade die mogelijk te vermijden was geweest. In 1.600 tot 2.360 gevallen per jaar leidt zulke potentieel vermijdbare schade mede tot het overlijden van de patient. Anne Mulder, woordvoerder curatieve zorg in de Tweede Kamer: “Dat zijn zes jumbojets per jaar. Fouten zullen nooit volledig te voorkomen zijn. Maar patienten hebben er recht op dat alles op alles wordt gezet om het aantal fouten zo veel mogelijk te beperken. Net zoals in de luchtvaart of in de chemische industrie moet er een echte veiligheidscultuur komen, waarin het eigen handelen continu wordt geevalueerd. Niet vanuit een cultuur van straffen, maar vanuit de wil om te verbeteren en om van fouten te leren. Daar valt echt nog een wereld te winnen. Veiligheid van zorg hoort echt veel hoger op de professionele, maatschappelijke en politieke agenda.”

Veiligheid
Mulder doet samen met zijn collega Michiel van Veen, woordvoerder patientenrechten, achttien voorstellen om de patientveiligheid te vergroten. Artsen naar wie een onderzoek loopt, moeten tijdelijk op non-actief worden gezet. Bij basisfouten moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) standaard een tuchtklacht indienen tegen de desbetreffende medewerker. Verder moet er een meldplicht komen voor ontslag wegens disfunctioneren bij de IGZ. Niet-natuurlijke sterfgevallen moeten voortaan bij de IGZ worden gemeld en VWS moet strenger gaan toezien op het veilig gebruik van medische technologie.

Ook wil de VVD dat het medisch beroepsgeheim wordt aangepast: artsen zouden elkaars geanonimiseerde dossiers moeten kunnen inzien om van eventuele fouten te leren. Elke zorginstelling moet een systeem implementeren om medische fouten op te sporen en het ministerie van VWS en de IGZ moeten strak toezien op de melding van dergelijke incidenten. Van Veen: “Raden van Bestuur van zorginstellingen moeten veel meer tijd en energie steken in de kwaliteit van de door hen geleverde zorg.”

Vertrouwen
De VVD wil het vertrouwen van burgers vergroten dat ze in het geval van (een vermoeden van) een medische misser hun recht kunnen halen. Van Veen: “Het huidige systeem van toezicht, recht en tuchtrecht is veel mensen onbekend en het kost veel tijd voor patienten om uiteindelijk genoegdoening te krijgen. Daarom wil de VVD onder meer dat er een aparte kamer komt bij de rechtbank voor medische zaken en dat alle medische instellingen een klachtenregeling instellen en daar ook ruchtbaarheid aan geven. Ook moet de incorrecte registratie van incidenten in het medisch dossier worden gezien als valsheid in geschrifte. We verwachten ook veel van de IGZ – dus het budget daarvan kan wat ons betreft omhoog.”

Consultatie en implementatie
Patientveiligheid is vooral een zaak van zorgverleners, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Van Veen: “Wij vragen van de sector om een zelfkritische houding en meer transparantie om van elkaars fouten te leren. Met deze initiatiefnota willen wij daar een bijdrage aan leveren. We hebben een gezamenlijk doel: betere zorg en een groter vertrouwen van onze burgers in die zorg. We kijken dan ook erg uit naar de discussie met de beroepsgroep, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.”

Procedure November 2012: Publicatie t/m Januari 2013: Discussie Februari 2013: Symposium Patientveiligheid 2013-2014: Wetsvoorstellen Patientveiligheid

Lees hier de Initiatiefnota Patientveiligheid
Bron: VVD

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen