Jaarlijks 3,3 miljard te veel verzuimkosten in Nederland

Array

Verzuimexpert biedt oplossing voor het reduceren van verzuimpercentage
Het ziekteverzuim in Nederland staat momenteel op een historisch laag niveau van gemiddeld 3,9 procent. Toch is er ruimte voor verbetering. Vorige week bracht de Sociaal-Economische Raad (SER) een advies uit over arbeidsgerelateerde zorg. Volgens de Raad moet deze zorg op een aantal punten verbeterd worden, zoals meer aandacht voor preventie en re-integratie van werknemers. Verzuimexpert Marleen Teunis schreef het boek ‘Ziek zijn, maak er werk van’ waarin zij een oplossing biedt die naadloos aansluit op dit SER-advies. Vandaag, op de Nationale Vitaliteitsdag, overhandigde zij de eerste exemplaren van haar boek aan Eerste Kamerlid voor Groenlinks Tof Thissen en Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn van de VVD-fractie.

Marleen Teunis en Eerste Kamerlid Tof Thissen van Groenlinks (foto: Anouk Claessen)

Marleen Teunis en Eerste Kamerlid Tof Thissen van Groenlinks (foto: Anouk Claessen)

Hoge kosten voor werkgevers
Verzuim kost werkgevers in Nederland gemiddeld €525,- euro per werknemer per dag. Leidinggevenden vinden verzuim een lastig onderwerp om aan te snijden en kiezen daarom vaker voor acceptatie in plaats van het aangaan van de dialoog. Ook vanuit de SER is er geen unaniem advies uitgebracht over de wijze waarop dit probleem aangepakt kan worden. Werkgeversorganisaties zijn tevreden met de huidige situatie waarbij er een overeenkomst is tussen werkgevers en arbodienst of bedrijfsarts. Vanuit de hoek van werknemersorganisaties gaan stemmen op voor een andere benadering waarbij de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts gewaarborgd is. In het nieuwe boek ‘Ziek zijn, maak er werk van’ biedt Teunis een oplossing die naadloos aansluit bij het SER-advies. Zij roept alle betrokkenen bij verzuimmanagement op de handen ineen te slaan.

“Het is schrijnend dat mensen in veel gevallen onnodig thuis zitten. Verzuimende medewerkers komen op dit moment klem te zitten door de belangenverschillen van werkgevers, vakbonden en verzuimexperts. Mensen die met de juiste begeleiding gezond en vitaal aan het werk kunnen blijven, maar die door het ontbreken van de juiste zorg thuis komen te zitten. Als politiek, vakbond en maatschappij boven alles prioriteit verlenen aan vitaliteit en gezondheid van medewerkers, is dat in het belang van zowel werknemers als werkgevers. Door meer te doen met minder, zijn baanbrekende resultaten mogelijk. Het verzuimpercentage is de spiegel van de kwaliteit van leidinggeven”, aldus Marleen Teunis.

Over Marleen Teunis
Marleen Teunis houdt zich als verzuimexpert en auteur al ruim dertig jaar bezig met bedrijfsgezondheidszorg in zowel profit als non-profit organisaties. Over de methode Oplossingsgericht Verzuimmanagement® schreef Marleen eerder het boek ‘Werken, iedereen wordt er beter van’. Zij toont daarin aan dat blijven werken, ook tijdens ziekte, vaak een positiever effect heeft op gezondheid en welzijn, dan thuisblijven. Met haar methode is het ziekteverzuim terug te brengen naar 3 procent of minder. In ‘Ziek zijn, maak er werk van’ geeft zij opnieuw en met meer passie dan ooit, invulling aan haar streven om de bedrijfsgezondheidszorg te verbeteren. Marleen Teunis is directeur van Van Campen Consulting en geeft workshops en lezingen over duurzaam personeelsbeleid en cultuurverandering.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen