De NZa legt een huisartsenpraktijk in Lelystad boete van 100.000 euro op

0
846
Hoogste boete ooit voor eerstelijnszorgverlener van huisartsenpraktijk in Lelystad

De NZa legt een huisartsenpraktijk in Lelystad een boete van 100.000 euro op vanwege het veelvuldig in rekening brengen van onjuiste declaraties en gebreken in de administratieve verslaglegging. Na een gezamenlijke melding van ziektekostenverzekeraars is de NZa een onderzoek begonnen, dat betrekking had op de periode 1 januari 2011 tot en met 13 maart 2015.

De huisartsenpraktijk declareerde veelvuldig de hogere tarieven voor avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW), terwijl de huisarts aangesloten was bij een huisartsenpost. Deze ANW-tarieven mogen naar het oordeel van de NZa alleen in rekening worden gebracht door huisartsen die niet zijn aangesloten bij een huisartsenpost.

Administratie

Verder was de administratie niet op orde. Uit de administratie werd niet duidelijk of en zo ja, welke zorg was geleverd. En evenmin of deze zorg juist was gedeclareerd. Dit is zorgelijk omdat de burger niet alleen is gebaat bij goede zorg.  Daar hoort ook het goed administreren en declareren van deze zorg.

De NZa wijst erop dat onjuist declareren de betaalbaarheid van de huisartsenzorg schaadt. Daarnaast zorgen onjuist declarerende huisartsen voor oneerlijke concurrentie. En brengen zij schade toe aan de reputatie van collega’s die wel goed declareren. Daarom pakt de NZa onjuist declarerende en slecht administrerende huisartsen aan.

Bron: NZa

Vorig artikelMarjolijne Lewis nieuwe bestuurder van S&L Zorg
Volgend artikelBestuurder NZa voorzitter van Europees netwerk tegen zorgfraude
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.