Breda betaalt sensoren in 1000 woningen

Gemeente Breda en zorgverzekeraar CZ gaan een jaar lang huizen van duizend alleenstaande inwoners met een hulpbehoefte voorzien van sensoren. Met de technologie van fabrikant Sensara kunnen mantelzorgers en/of zorgverleners iemand op afstand ‘volgen’. Ze krijgen een waarschuwing als er zorgwekkend of opvallend gedrag wordt waargenomen. Breda is de eerste gemeente die op deze schaal investeert in leefstijlmonitoring van ouderen. Voor het project trekt de gemeente 250.000 euro uit.

Inwoners van Breda kunnen zich vrijwillig aanmelden voor het project. Ze kunnen daarvoor contact opnemen met Zorg voor Elkaar Breda, via telefoonnummer 076-5251515. Na aanmelding worden in verschillende kamers van het huis sensoren geplaatst. De sensoren en achterliggende slimme software herkennen het dagelijks patroon van de inwoner en merken het op als er opvallende afwijkingen zijn. Zo herkent Sensara bijvoorbeeld een val van de oudere, onvoldoende toiletbezoek (uitdrogingsgevaar), maar ook bijvoorbeeld langdurige afwezigheid of dwaalgedrag in de nacht (bijvoorbeeld bij dementie). De inwoner bepaalt zelf wie er inzicht heeft in zijn of haar leefpatroon. Via een app kunnen familie, mantelzorgers, of zorgverleners op afstand zien of alles goed gaat met hun geliefde, of cliënt.

App geeft rust

“Dit is een fantastisch voorbeeld van hoe nieuwe technologie kan helpen om langer gezond en zelfstandig thuis te blijven wonen”, zegt Miriam Haagh, wethouder Zorg en Welzijn in Breda. “Het geeft rust voor mensen zelf om te weten dat er op hen wordt gelet. Maar ook voor alle mensen daaromheen met een zorgtaak. Want zij hoeven niet in spanning te zitten of alles wel goed gaat. Via de app blijven ze op de hoogte en weten ze dat ze een bericht krijgen als er misschien iets aan de hand is. En even bellen is dan genoeg om te weten of er inderdaad hulp nodig is.”

Structurele inzet technologie in zorgproces

Breda heeft via een thematafel 250.000 euro vrijgemaakt om 1000 inwoners deze toepassing een jaar lang te laten gebruiken. In dat jaar doet de gemeente, samen met onder meer Avans Hogeschool, Vilans, zorgaanbieders en zorgverzekeraar CZ, onderzoek welke rol nieuwe technieken in het zorgproces spelen en welke invloed dit heeft op de kwaliteit van leven. Als de maatschappelijke en financie?le meerwaarde voldoende wordt aangetoond is de ambitie van de betrokken partijen om toepassingen als deze na dat jaar ook structureel in het zorgproces op te nemen met een passende financiering.

Klaar voor de toekomst

“Het is duidelijk dat we binnen het domein van zorg en welzijn dingen anders moeten gaan organiseren”, zegt Menno Jansen, Strategisch Programmamanager van CZ. “We krijgen steeds meer senioren in Nederland, mensen leven langer en willen graag veilig en vitaal in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Het is zowel qua inzet, als qua financiering niet haalbaar om dat op te vangen met meer hulpen die bij ouderen over de vloer komen. Het is daarom prachtig om te zien dat een slimme toepassing als deze nu in Breda op grote schaal samen met onze partners in het zorgproces kan worden ingezet. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven en zo houden we deze zorg ook in de toekomst toegankelijk.”

Sensara te bekijken in pop-upwinkel Hoge Vucht

Het leefstijlmonitoringsproject werd vandaag gelanceerd tijdens de opening van een pop-upwinkel in winkelcentrum Hoge Vucht in Breda. Bezoekers kunnen in de winkel Sensara ook zelf bekijken en verdere uitleg krijgen, net als over tientallen andere handige hulpmiddelen voor mensen met een ondersteuningsbehoefte. Meer informatie over de pop-upwinkel, inclusief het programma van lezingen, is te vinden op http://www.zorgvoorelkaarbreda.nl/.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen