Medicatietrouw jongeren onder de maat

Array

Samenwerking Jouw Omgeving en MedApp vergroot trouw medicatiegebruik onder jongeren
E-Healthplatform Jouw Omgeving en medicatieplatform MedApp slaan de handen ineen om medicatietrouw onder Nederlandse jongeren te verbeteren. In opdracht van het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP) is MedApp in het platform van Jouw Omgeving geïntegreerd. Het helpt cliënten zo bij het trouwer innemen van hun medicatie. Ook krijgen ouders en betrokken zorgprofessionals beter inzicht in het medicijngebruik van de cliënt, waardoor het opstellen van behandelplannen eenvoudiger wordt. Bovendien krijgen cliënten vanaf nu alle relevante hulp en informatie vanuit één (online) plek aangeboden.

Jouw Omgeving is een digitaal platform dat cliënten online ondersteuning en hulp aanbiedt. Ook kunnen cliënten via het platform met zorgprofessionals communiceren. Robbert Slotman van Jouw Omgeving: “Wij hebben op verzoek van het E-KJP dat al gebruikt maakt van ons platform heel bewust MedApp benaderd vanwege de kwaliteit van hun medicatieplatform en de hoge waardering van de huidige gebruikers. Na het eerste contact hebben we onze expertises gebundeld en MedApp gekoppeld aan het e-Healthportaal van Jouw Omgeving.”

Gemak

Cliënten konden al eerder gebruikmaken van MedApp, maar nu is dat nog gemakkelijker. Slotman legt de meerwaarde uit van de samenwerking. “Door de integratie in ons platform bieden we cliënten alle hulp op één plek aan. Jouw Omgeving is zo de centrale toegangspoort naar de zorg die zij nodig hebben. Het is gebruiksvriendelijker en biedt veel gemak.”

Zorgprofessionals hebben door de koppeling van MedApp met Jouw Omgeving ook meer zicht op het medicijngebruik van hun cliënten, bijwerkingen worden bijvoorbeeld eerder duidelijk. Indien nodig kunnen professionals hun behandeling zo beter afstemmen op de situatie.

Medicatietrouw maatschappelijk probleem

Volgens Pit Janssen, apotheker en medeoprichter van MedApp, is medicatieontrouw een groot maatschappelijk probleem in Nederland. Slechts 60% van de medicijnen wordt ingenomen zoals voorgeschreven en de kosten daarvan lopen in de miljarden.

Janssen: “Bij medicijngebruik denken we al vrij snel aan ouderen, maar ook een grote groep jongeren gebruikt medicatie. De zorgsector is bijzonder conservatief. Veranderingen die eigenlijk wel nodig zijn, worden mondjesmaat doorgevoerd. Er wordt te weinig samengewerkt om e-Health ten gunste van cliënt en behandelaar naar een hoger niveau te tillen. Daarom is de integratie van MedApp in het platform van Jouw Omgeving bijzonder: in korte tijd kunnen we hiermee een verandering in de zorg realiseren. Het doel is om zowel jeugdige cliënten als zorgprofessionals te helpen bij hun behandelprogramma’s.”

Herinneringsnotificaties

Andreas Lamerz, geneesheer-directeur van Triversum, is vanuit het E-KJP betrokken bij de integratie van MedApp in het platform: “Deze samenwerking is een goede ontwikkeling. Zo kan een grote groep jongeren dus direct gebruikmaken van de nieuwe dienstverlening. De applicatie heeft veel zinvolle aspecten waarmee we de therapietrouw van onze cliënten kunnen verbeteren. De herinneringsnotificaties helpen vooral jongeren goed bij het innemen van hun medicatie. Bovendien ontvangen onze cliënten vaak een berg aan informatie – waaronder bijsluiterinformatie –  die soms lastig te onthouden is. Nu kunnen ze dit rustig nalezen in de MedApp onder medicijneninformatie.”

Slimme wekkers


Gemak staat dan ook voorop bij MedApp. Het medicatieplatform is geïnspireerd op de wensen van de gebruikers, zodat zij optimaal worden ondersteund bij medicatietrouw. Door aansprekende notificatieteksten en geluidjes is de app voor de jeugd aantrekkelijker gemaakt. Ook is de bijsluiterinformatie afgestemd op deze specifieke doelgroep. Nieuw is de integratie van de slimme wekker: deze geeft niet op standaardtijden een signaal dat de cliënt medicatie moet innemen, maar gaat af op momenten dat het de cliënt goed uitkomt.

Slotman: “En juist dit innovatieve en gebruiksvriendelijke karakter van MedApp spreekt ons aan. De koppeling met hun applicatie gaat jongeren op ons e-Healthplatform echt helpen bij hun behandelprogramma. De zorg wordt bovendien efficiënter als zorgprofessionals mee kunnen kijken en de zorg beter laten aansluiten op de situatie van de cliënt.”

Bron: Jouw Omgeving

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen